Papa zagovara ‘pametno ulaganje u zemlje iz kojih dolaze migranti’

U kolektivnoj podsvijesti postoji loša zamisao da se može iskorištavati Afriku, rekao je papa (EPA)

Papa Franjo, koji je prihvat migranata u Evropi stavio u središte svojih razmišljanja, ocijenio je da je vrijeme za “pametno ulaganje kako bi im se dao posao i naobrazba” u njihovoj domovini, naročito u Africi.

“Problem ratova je teško riješiti, problem progona kršćana na Bliskom istoku i u Nigeriji, isto tako”, ali “problem gladi se može riješiti”, ocijenio je na press konferenciji u avionu kojima se vraćao s puta u Ženevu.

Papa je tako podupreo aktualno razmišljanje evropskih vlada o investicijskom programu.

“U kolektivnoj podsvijesti postoji loša zamisao da se može iskorištavati Afriku koja je i dalje zemlja robova”, izrazio je žaljenje.

“To se mora promijeniti s investicijskim programima, treba im omogućiti razvoj!”, istaknuo je, pohvalivši “kulturno bogatstvo Afrike”.

Četiri krijterija

Papa je ujedno podsjetio na svoja četiri kriterija prihvata migranata: “primiti, pratiti, smjestiti i integrirati”, ali je te zahtjeve ublažio prije otprilike osamnaest mjeseci.

“Svaka zemlja to treba učiniti s razboritošću koja je državnička krepost jer zemlja treba primiti onoliko izbjeglica koliko može, koliko ih može integrirati i školovati.”

“Imamo val izbjeglica koji bježe od rata i gladi, rata i gladi u tolikom broju afričkih zemalja, od rata i progona na Bliskom istoku”, zaključio je, napose zahvalivši Italiji i Grčkoj” koje su bile “iznimno velikodušne” u prihvatu, jednako kao Turska i Liban.

Papa nije nijednom riječju spomenuo populističku vladu koja je već tri sedmice na vlasti u Italiji i koja je objavila rat brodovima nevladinih organizacija koji prevoze migrante.

Izvor: Agencije