Mitchell: SAD i Evropa žele Balkan na putu ka EU

Visoki zvaničnik State Departmenta je rekao da mjere Trumpove administracije treba dugoročno gledati (EPA)

Pomoćnik američkog državnog sekretara za evropske i evroazijske poslove Wess Mitchell izjavio je da SAD i Evropska unija kao zajednički cilj imaju reformiran Balkan na putu ka Uniji.

Mitchell je jučer u govoru u sjedištu fondacije Carnegie za Evropu u Briselu rekao da, uprkos razlikama u mišljenju izmedju SAD-a i Evropske unije, postoje mnoga pitanja koja ujedinjuju saveznike.

Amerika i Evropa imaju zajednički interes da svijet bude slobodan, da Rusija odgovara za aneksiju Krima, da prestane upotreba hemijskog oružja i nepoštene kineske trgovinske politike, rekao je Mitchell.

Među zajedničkim prioritetima, Mitchel je naveo i da “Balkan bude reformiran i na putu ka EU”, kao i da Rusija ne može da energetski ucjenjuje Evropu.

‘Ubijanje sjevernog toka 2’

Kao moguće rezultate američke politike, Mitchell je naveo i “ubijanje Sjevernog toka 2”, kao i da bi za koju godinu moglo da se kaže da su riješena pitanja koja opterećuju Balkan.

On je naveo da SAD sarađuje s EU-om oko Srbije i Kosova, kao i BiH i da su američke diplomate “satima bile na telefonu” posredujući s evropskim kolegama, između Atine i Skoplja u odlučujućim trenucima pregovora o rješavanju spora te dvije države. Amerika je “vrlo zadovoljna” što je došlo do sporazuma, dodao je Mitchell.

On je u jednom od rijetkih obraćanja zvaničnika administracije predsjednika Donalda Trumpa u Briselu rekao da će sadašnja politika Washingtona ojačati transatlantske veze i da je dio strategije za ostvarivanje tog cilja uvođenje taksi za uvoz aluminijuma i čelika iz EU u SAD, tvrda politika prema Iranu i zahtjev Washingtona da evropske zemlje više izdvajaju za odbranu.

Trumpove mjere dugoročne

Visoki zvaničnik State Departmenta je rekao da mjere Trumpove administracije možda neće odmah donijeti rezultate, ali da treba dugoročno gledati.

Mitchell je rekao da će američke takse na uvoz čelika i aluminijuma iz EU okončati “strukturni trgovinski debalans” i “predatorne trgovinske prakse” koje na kraju mogu oslabiti zajedištvo saveznika.

On je rekao da bi se vidjelo koliko toga ujedinjenje SAD i EU, treba pogledati njihov odnos prema Rusiji i Kini koje, prema njegovim ocjenama, ne štite pojedinca, ne poštuju vladavinu zakona i slobodu medija.

“Podržavamo napore EU za pobljšanje evropskih odbrambenih kapaciteta, ali je NATO glavni garant evropske sigurnosti”, kazao je Mitchell i dodao da zato svaka takva aktivnost mora biti usmjerena na jačanje NATO-a a ne na njegovo slabljenje.

Izvor: Agencije