Erdogan: Nisam došao vladati, nego služiti građanima

Recep Tayyip Erdogan je pohvalio akcije turske vojske u Siriji (Anadolija)

U politiku sam ušao kako bih služio građanima, a ne vladao, poručio je u petak Recep Tayyip Erdogan, turski predsjednik, ujedno i čelnik Partije pravde i razvoja s predizbornog skupa u Istanbulu.

“Nismo došli da vladamo vama, došli smo da vam služimo, da budemo na usluzi i bili smo uz vas”, rekao je on obraćajući se okupljenim građanima u istanbulskoj četvrti Kartal.

Najavio je kako će Turska u narednom razdoblju biti mnogo odlučnija u borbi protiv Radničke partije Kurdistana i pokreta koji predvodi Fethullah Gulen, kojeg službena Ankara optužuje za pokušaj neuspjelog državnog udara prije dvije godine.

Uputio je i kritike opoziciji, prije svega Republikanskoj narodnoj partiji, odnosno njenom lideru Kemalu Kilicdarogluu i predsjedničkom kandidatu Muharremu Inceu.

Po njegovim riječima, “oni uopće ne govore o borbi protiv terorizma”.

Najavio odmazdu protiv PKK-a

“Jesu li nešto kazali o borbi protiv terorizma? Ne. Zašto? Zato što su zajedno”, poručio je Erdogan.

Osvrnuo i na akcije turske vojske u Siriji, u okviru koje su od pobunjenika očišćene regije na sjeveru te države.

“U Afrin i Jarablus se vratilo 200.000 Sirijaca. Taj broj će rasti. Svi ti ljudi žele se vratiti u svoju zemlju, svojim kućama”, rekao je Erdogan.

Govoreći o napadu pripadnika PKK-a na članove APK-a u Surucu, u kojem su poginule četiri, a ranjeno najmanje osam osoba, on je najavio odmazdu.

“Skupo ćete platiti cijenu onoga što ste napravili u Surucu. Ubojica koji je to počinio, koji je nosio oznake PKK-a, već je zatvoren. Naša borba protiv PKK-a će biti još odlučnija”, rekao je Erdogan.

Izvor: Agencije