Araghchi: Iranski nuklearni sporazum je na intenzivnoj njezi

Araghchi: Sporazum je izgubio balans zbog povlačenja Sjedinjenih Američkih Država (EPA)

Iranski nuklearni sporazum je na „intenzivnoj njezi“ i moguće je da će se Teheran povući iz njega ukoliko ne bude moguće postizanje sporazuma sa evropskim potpisnicima, izjavio je danas iranski zamjenik ministra vanjskih poslova Abbas Araghchi.

Iran želi očuvanje sporazuma, ali je neophodno napraviti prilagodbe zbog odluke Washingtona da se povuče iz sporazuma, rekao je u intervjuu za Euronews.

Sporazum je izgubio balans zbog povlačenja Sjedinjenih Američkih Država, naveo je zamjenik iranskog šefa diplomatije i dodao da, ukoliko su Evropljani i drugi potpisnici sporazuma zainteresirani da Iran ostane u sporazumu, trebaju kompenzirati odsustvo SAD-a i njegovo ponovno uvođenje sankcija.

Frustracije zbog Evrope

Teheran je u više navrata saopćavao kako želi sačuvati sporazum, ali je izražavao i frustraciju zbog sadržaja evropskog prijedloga da se sačuva sporazum.

Šef Iranske organizacije za atomsku energiju Ali Akbar Salehi izjavio je u utorak kako evropski prijedlog da se sačuva sporazum nakon povlačenja SAD-a nije prihvatljiv Teheranu.

„Ako se nastavi ovako, sve strane će izgubiti“, rekao je Salehi.

Izvor: Agencije