Njemačka smanjila izvoz oružja

Njemačka je jedna od pet najvećih svjetskih izvoznika oružja (EPA)

Njemačka vlada je u 2017. godini odobrila izvoz oružja u vrijednosti od oko devet posto manje nego ranije, navode izvori u njemačkoj vladi, pozivajući se na izvještaj koji Kabinet danas treba da usvoji.

U izvještaju stoji da je prošle godine odobren izvoz oružja u vrijednosti od 6,24 milijarde eura, što je za oko 600 miliona eura manje u poređenju sa vrijednošću oružja koje je Njemačka dotad izvozila, kažu isti, neimenovani izvori, prenosi Reuters.

Njemačka je, inače, jedna od pet najvećih svjetskih izvoznika oružja, prema podacima istraživačke grupe SIPRI, ali izvoz oružja ostaje osjetljivo pitanje u njemačkoj javnosti s obzirom na historiju te zemlje vezanu za Drugi svjetski rat.

Oružje Alžiru i Egiptu

Koalicija kancelarke Angele Merkel složila se u februaru da dodatno ograniči prodaju oružja i da radi na usklađivanju kontrole izvoza oružja u EU.

Odobrenja prodaje oružja zemljama koje nisu članice NATO i EU porasla su za 100 miliona, na 3.795 milijardi eura, podstaknuta značajnim porudžbama kao što je prodaja ratnog broda Alžiru i podmornice Egiptu, napominju isti izvori.

Izvoz: Agencije