Barnier: Pregovori o Brexitu napreduju, irska granica i dalje sporna

Irsko pitanje je jedno od najtežih u pregovorima o Brexitu (EPA)
Irsko pitanje je jedno od najtežih u pregovorima o Brexitu (EPA)

U pregovorima između Britanije i Evropske komisije o izlasku te zemlje iz EU-a postignut je napredak po nekim pitanjima, ali i dalje postoje “ozbiljna neslaganja” u pogledu irske granice, rekao je glavni pregovorač Unije za Brexit Michel Barnier.

“Napredovali smo po nekim pitanjima razdvajanja za koje je evropskim kompanijama potrebna izvjesnost, kao što su carina, porez na dodanu vrijednost, Euratom i certifikati za robu”, saopćio je Barnier, prenosi Reuters.

Irska i Sjeverna Irska

On, međutim, napominje da “ozbiljna neslaganja” ostaju kad je riječ o protokolu u vezi sa Irskom i Sjevernom Irskom “za koji je potrebno u potpunosti operativno rješenje”.

Kako je Barnier zaključio, potrebno je da se do oktobra više radi na tom pitanju.

Irsko pitanje je jedno od najtežih u pregovorima o Brexitu, zbog straha od ponovnog uvođenja fizičke granice između sjevernog dijela otoka, koji je u sastavu Velike Britanije i koji će napustiti EU, i južnog, Republike Irske, koji će ostati njegov dio.

Izvor: Agencije


Povezane

Član britanskog kabineta podnio je ostavku zbog vladinog pristupa Brexitu, samo nekoliko sati prije ključne debate o izmjenama plana za povlačenje iz Evropske unije. Među njima je prijedlog da Parlament donosi finalnu odluku o tome da li će prihvatiti izlazak iz Unije. Istovremeno, dvije godine nakon referenduma, mnogi Britanci još nemaju jasnu sliku o tome […]

Plan britanske Vlade predviđa usklađivanje s carinskim propisima Evropske unije, ali samo do kraja 2021. godine, i to ukoliko se ne nađe drugo rješenje da se u Irskoj ponovo ne uvodi granica.

07 Jun 2018
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO