SNHR: U napadima Assada i Rusije na Idlib poginulo 1.109 civila

Sirija, Idlib
Vijeće sigurnosti predlagalo je drugu rezoluciju koja bi pozvala na okončanje svih neprijateljstva u posljednjoj sirijskoj enklavi (EPA)

Najmanje 1.109 civila poginulo je u posljednjih godinu dana u zoni deeskalacije sukoba u Idlibu, tokom napada snage režima Bashara al-Assada i Rusije, javila je Sirijska mreža za ljudska prava, javlja Anadolija.

SNHR je objavio izvještaj o napadima snaga Assadovog režima i Rusije na zonu deeskalacije sukoba u Idlibu, koja je proglašena u maju 2017. godine.

Prema izvještaju, u periodu od maja 2017. do maja ove godine u napadima na Idlib poginulo je najmanje 1.109 civila, među kojima 255 djece i 209 žena.

Navedeno je kako su sirijski režim, iranske snage i Rusija pojačali s napadima na Idlib od septembra 2017. godine.

SNHR, također, navodi kako su na meti napada Assadovih snaga i Rusije u posljednjih godinu dana bile škole, pijace, ambulante i druge ustanove.

Korišteno zabranjeno naoružavanje

Naglašeno je kako tokom napada nisu izbjegavano ni zabranjeno naoružanje te je 752 puta korištena barel bomba, jedanput hemijsko naoružanje, 19 puta kasetne bombe i druge vrste zabranjenog naoružanja.

Sirijski režim i njegovi saveznici pozvani su da zaustave napade na civile te da se odgovorni procesuiranju pred međunarodnim sudovima.

Idlib i sjever Hame, koji se nalaze u blizini granice s Turskom, na sastanku održanom u 4. i 5. maja u Astani proglašeni su zonom deeskalacije sukoba.

Područje pod kontrolom vojne opozicije i antirežimskih grupa česta je meta napada snaga Assadovog režima i Rusije. 

Izvor: Agencije