Moon: Samit u Singapuru je početak dugotrajnog procesa

Moon Jae-in je izrazio optimizam i kazao kako očekuje i nada se da će samit biti uspješan (EPA)

Južnokorejski predsjednik Moon Jae-in je izjavio u ponedjeljak da će samit američkog predsjednika Donalda Trumpa i sjevernokorejskog vođe Kima Jong-una u utorak samo označiti početak “dugotrajnog procesa”, prenose južnokorejski mediji.

“Duboko ukorijenjen neprijateljski odnos i sjevernokorejsko nuklearno pitanje ne mogu biti riješeni jednom akcijom u susretu dvojice vođa”, rekao je on na sedmičnom sastanku sa svojim ključnim savjetnicima, objavila je novinska agencija Yonhap.

“Čak i kad dvojica vođa otvore dijalog, bit će potreban dugotrajan proces, koji bi mogao trajati i godinu, dvije godine ili čak i duže da se potpuno riješe ta pitanja”, dodao je Moon.

Trump: Sve će proći dobro

On je izrazio i optimizam kazavši: “Očekujem i nadam se da će sutrašnji samit biti uspješan.”

Trump se sastao u ponedjeljak u Singapuru s premijerom Lee Hsien Loongom, na rubu historijskog samita s Kimom.

Nakon susreta nisu davali izjave, no uoči radnog ručka zabilježen je Trumpov komentar upućen Leeu kako će “sutrašnji sastanak biti posebno zanimljiv” te da očekuje “da će sve proći dobro”.

U međuvremenu su dužnosnici u delegaciji američkog predsjednika završili sastanak sa sjevernokorejskim dužnosnicima, koji je trajao više od dva sata.

‘Razgovori sadržajni i detaljni’

Američki državni sekretark Mike Pompeo, koji je u Trumpovoj pratnji tokom posjete Singapuru, kasnije je na Twitteru objavio da su razgovori biti “sadržajni i detaljni”.

Singapurski premijer se također odvojeno sastao s Kimom u nedjelju navečer, nekoliko sati nakon što je sjevernokorejski vođa stigao u Singapur.

Na historijskom samitu u utorak trebali bi se po prvi put susresti američki predsjednik i sjevernokorejski čelnik, a cilj je postići sporazum o denuklearizaciji Sjeverne Koreje, u zamjenu za ublažavanje diplomatskih i ekonomskih sankcija Pjongjangu.

Izvor: Agencije