UN danas o rezoluciji za zaštitu palestinskih civila

U posljednja dva mjeseca ubijeno je najmanje 110 Palestinaca u Pojasu Gaze, a njih više od 2.700 ranjeno (Reuters)

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda odgodilo je za danas glasanje o rezoluciji koju podržavaju arapske zemlje, a kojom bi se od glavnog tajnika UN-a Antonija Guterresa tražilo da predloži mjere koje bi osigurale međunarodnu zaštitu palestinskih civila.

U međuvremenu, SAD je potvrdio da će staviti veto na taj prijedlog rezolucije.

Američka veleposlanica Nikki Haley nazvala je prijedlog “jednostranim i moralno propalim pristupom” te ocijenila da će podriti napore u cilju postizanja mira između Izraela i Palestinaca, prenosi AP.

Glasanje je, prema prvobitnom planu, trebalo da bude održano u četvrtak uvečer, ali su diplomati izjavili da će biti odgođeno barem do petka.

U prijedlogu rezolucije, pod pokroviteljstvom Kuvajta, zahtijeva se obustava “upotrebe bilo kakve prekomjerne, nesrazmjerne i neselektivne sile” izraelske vojske.

Haley: A Hamas?

U istom dokumentu se izražava i žaljenje zbog ispaljivanja raketa iz Pojasa Gaze na izraelska civilna područja.

Haley je uputila kritike na prijedlog rezolucije jer u njemu nije spomenut Hamas, palestinski pokret koji ima kontrolu nad Gazom, napominje američka agencija.

Palestinci su prosvjedovali jednom tjedno od kraja ožujka protiv izraelske i egipatske blokade Pojasa Gaze. Zahtijevaju povratak palestinskih izbjeglica na sadašnji teritorij Izraela.

Otad su izraelski vojnici ubili više od 110 Palestinaca, a više 2.700 njih ranjeno je bojevim streljivom.

Izvor: Agencije