EP za sprečavanje prevara s kilometražom kod korištenih vozila

Traži se stvaranje evropske baze podataka, redovna čitanja kilometraže i integracija boljih tehničkih rješenja (EPA)

Evropski parlament je velikom većinom izglasao izvještaj o manipulacijama s brojačima kilometara kod prodaje korištenih automobila, u kojem se predlažu zakonska i druga rješenja za sprečavanje ove nezakonite prakse, pa i da se te prevare odrede kao krivično djelo u Evropskoj uniji.

Europarlamentarci su zatražili strožije mjere kako bi se spriječile takve manipulacije i dali niz preporuka koje bi smanjile ekonomsku štetu.

One uključuju stvaranje evropske baze podataka koja sakuplja informacije o kilometraži vozila, redovna čitanja kilometraže tokom tehničkih pregleda i integraciju boljih tehničkih rješenja od proizvođača, primjerice Blockchaina, piše u izvještaju EP-a i ureda europarlamentarke Biljane Borzan.

Tretirati kao krivično djelo

Evropski parlament od država članica traži i da se prevare povezane s brojačima kilometara tretiraju kao krivično djelo za osobu koja traži izmjenu stanja brojača i osobu koja izvrši izmjenu te da kazne budu proporcionalne i odvraćajuće, prenosi Hina.

Procjenjuje se da namještanja brojača kilometraže koštaju Evropu između 5,6 i 9,6 milijardi eura godišnje, što plaćaju svi u lancu – od trgovaca i proizvođača, do osiguranja i kupaca.

Kupci ne samo što plaćaju više novca nego što vrijedi za korišteni automobil, već im brzo rastu troškovi popravaka i održavanja, a takva vozila su i manje pouzdana na cestama i više zagađuju okoliš.

Istraživanja su pokazala da su prevare s kilometražom češće u slučajevima prekogranične prodaje vozila.

Između 30 i 50 posto uvezenih korištenih vozila imaju namještene brojače.

Vjerovatnost kupovine takvog vozila u nekim se zemljama penje na 80 posto.

Prevare u prekograničnoj prodaji

“Hrvatska je među zemljama koje su posebno pogođene ovim oblikom prevare, otkad smo ušli u EU, naši ljudi masovno kupuju aute na Zapadu. Procjene EU-a pokazuju da je na nacionalnim razinama zahvaćeno između pet i 12 posto vozila, dok ih je u prekograničnoj trgovini zahvaćeno između 30 i 50 posto. Ekonomska šteta za cijelu Uniju procjenjuje se na između 5,6 i 9,6 milijardi eura, a povjerenje u tržište korištenih vozila je najniže među svim tržištima dobara u Uniji”, rekla je Biljana Borzan, članica parlamentarnih odbora za zaštitu potrošača te javno zdravlje i okoliš, saopćio je ured zastupnice.

“Belgija i Nizozemska su uspostavile baze podataka u kojima se pohranjuju podaci kilometraže s periodičnih tehničkih pregleda, održavanja i drugih pregleda kod mehaničara i gotovo u potpunosti iskorijenile prevare. No, problem i dalje ostaje u prekograničnoj prodaji. Europski parlament traži da se slično rješenje preslika na nivo Europe, jer izolirane nacionalne inicijative ne mogu spriječiti prijevare povezane u prekograničnoj prodaji”, kazala je Borzan.

Izvor: Agencije