Turska: Povlačenje SAD-a iz sporazuma s Iranom zabrinjavajući je čin

'Prioritet Turske jest potpuna denuklearizacija u regiji', kaže Kalin (Al Jazeera)

Odluka Sjedinjenih Američkih Država da se povuku iz međunarodnog sporazuma s Iranom zabrinjavajući je čin, izjavio je u srijedu glasnogovornik Ureda turskog predsjednika Ibrahim Kalin.

“Povlačenje SAD-a iz sporazuma zabrinjavajuće je i predstavlja rizik za izbijanje novih destabilizacija, tenzija i sukoba u regiji”, rekao je on, prenosi Anadolija.

Kalin je na konferenciji za medije u Ankari poručio da će takav potez Washingtona naštetiti američkom međunarodnom ugledu.

“Jednostrano povlačenje SAD-a iz sporazuma, koji je s Iranom postignut nakon dugih pregovora i diplomatskih inicijativa, šteti pouzdanosti SAD-a”, kazao je on.

Poručio je da je najveći prioritet Turske potpuna denuklearizacija u regiji.

Potpuna denuklearizacija u regiji

“Ne želimo da bilo koja država u regiji posjeduje nuklearno oružje. Naš prioritet jest potpuna denuklearizacija u regiji, bez obzira na posjednike oružja”, poručio je Kalin.

Američki predsjednik Donald Trump u utorak je saopćio da se SAD povlači iz nuklearnog sporazuma s Iranom, napominjući da će ponovo uvesti sankcije toj državi, koje su suspendovane 2015. godine.

Sporazum između Irana i šest sila (Sjedinjene Američke Države, Francuska, Kina, Rusija, Velika Britanija i Njemačka) ograničava iranski program obogaćivanja uranija kako se ne bi mogao upotrijebiti za razvoj atomskog oružja, a zauzvrat su Iranu ublažene međunarodne sankcije, od kojih je većina ukinuta u januaru 2016.

Izvor: Agencije