Rouhani: Iran je izvršio svoje dužnosti, SAD nije uradio ništa

Sjedinjene Američke Države su pokazale kako ne žele izvršavati svoje dužnosti te trebaju pokazati kako su one provodile sporazum od njegova potpisivanja, izjavio je u utorak navečer iranski predsjednik Hassan Rouhani, u reakciji na istup američkog kolege Donalda Trumpa i povlačenju SAD-a iz iranskog nuklearnog sporazuma.

“Amerikanci nisu činili ništa, sem što su stavili par potpisa na parče papira. Iranska nacija je pristala na sve što je dogovoreno sa stranim nacijama, izvršili smo sve dužnosti”, kazao je Rouhani u televizijskom obraćanju.

“Danas možemo vidjeti državu kako ne poštuje sporazume, a nuklearni sporazum je odobrilo Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda, kao i druga tijela.”

Rouhani je naveo kako je SAD pokazao “kako ne želi izvršavati svoje dužnosti”.

“I prije ovoga je isto učinio u Parizu, radio je isto s drugim sporazumima. Naš narod istovremeno može uvidjeti kako je jedina država koja podržava Trumpov stav – Izrael, jedina država koja je provodila zvjerstva protiv nacija u regiji, pogotovo Palestinaca”, dodao je on.

Pregovori s drugim državama

Naveo je kako se nuklearni sporazum sveo na Iran i pet drugih nacija te kako “trebamo biti strpljivi i vidjeti kako će ostale zemlje reagirati”.

“Naredio sam Ministarstvu vanjskih poslova da naredne sedmice iskoristi i pregovara s evropskim i drugim državama i koordinira o ovim ptianjima. Ako dođemo do odluke koja će zadovoljiti iranski narod i pet ovih država, koja će biti protiv žela SAD-a i Izraela, ali i grubih riječi Trumpa, mi ćemo provoditi ovaj sporaztum zbog mira u regiji.”

“Ako vidimo da ne možemo postići naše ciljeve, razgovarat ću s nacijom i donijeti odluku. Želim naglasiti da naš narod ne treba brinuti o budućnosti ove zemlje”, poručio je Rouhani.

Nešto ranije Trump je je saopćio kako se Sjedinjene Američke Države povlače iz iranskog nuklearnog sporazuma te kako će nove sankcije Iranu biti nametnute.

Izvor: Al Jazeera