Lieberman: Izrael će platiti cijenu za premještanje ambasade SAD-a

Američki zvaničnici su navodno Liebermanu, dok je bio u Washingtonu krajem aprila, iznijeli dio Trumpovog mirovnog plana (EPA)

Nakon što SAD preseli ambasadu iz Tel Aviva u Jerusalem, Izrael će morati platiti cijenu za to, odnosno morat će napraviti ustupke Palestincima, izjavio je ministar odbrane Izraela Avigdor Lieberman.

Prema njegovim riječima, postoji “cijena za nacionalnu ambiciju i realizaciju vizije”.

“Bit će cijena za otvaranje ambasade SAD-a u Jerusalemu i vrijedi platiti je”, rekao je Lieberman u intervjuu za Jerusalem Post i dodao da je taj korak “važan, historijski i dramatičan”.

Međutim, kako je rekao, nada se da SAD ipak neće tražiti ustupke.

Plan o rješenju sukoba

On je upozorio i da postoji vjerovatnoća da će doći do protesta protiv premještanja ambasade.

Lieberman je govorio pred ceremoniju obilježavanja otvaranja ambasade, 14. maja, a postoje špekulacije da će američki predsjednik Donald Trump predstaviti plan o rješenju dugogodišnjeg sukoba između Izraela i Palestine nakon otvaranja ambasade.

Američki zvaničnici su navodno Liebermanu, dok je bio u Washingtonu krajem aprila, iznijeli dio Trumpovog mirovnog plana.

Oni su mu tada rekli da će od Izraela biti traženo da se povuče iz arapskih oblasti u istočnom Jerusalemu – Jabel Mukabera, Isawiye, Shuafata i Abu Disa, koji će vjerovatno postati prijestolnica buduće palestinske države, navodi izraelski list.

Prošle godine u decembru američki predsjednik je priznao Jerusalem kao zvaničnu prijestolnicu Izraela što je izazvalo osude međunarodne zajednice, a pored toga najavio je premještanje ambasade SAD-a iz Tel Aviva u Jerusalem.

Izvor: Agencije