Kiska: Zemlje Evropske unije ignorišu miješanje Rusije

'Mi otvoreno govorimo o aktivnostima ruskih špijuna u našim zemljama', poručio je Kiska (EPA)

Evropske zemlje ignoriraju dokaze za miješanje Rusije u njihove politike i destabilizirajući efekt na politiku regije, što će za posljedicu imati da se Evropa više oslanja na rusku energiju, izjavio je slovački predsjednik Andrej Kiska.

“Mi otvoreno govorimo o aktivnostima ruskih špijuna u našim zemljama. I mnogi političari i iz moje zemlje zatvaraju oči pred tim. Suočavamo se s propagandom i prevarama koje pogađaju naša društva, ali ne tražimo njihovo porijeklo. Jer, već znamo”, rekao je on na konferenciji Globsek u Bratislavi, prenosi Reuters.

Govoreći na skupu kojem je prisustvovao i ruski izaslanik pri Ujedinjenim narodima Vasilij Nebenzja, Kiska je opisao projekt plinovoda Sjeverni tok 2 kao štetan za stabilnost Evropske unije.

Inicijativom ruske kompanije Gazprom i pet evropskih kompanija, uz podršku Njemačke, trebalo bi se izgraditi plinovod na dnu Baltičkog mora koji će direktno spojiti Rusiju s Njemačkom, zaobilazeći istočnu Evropu, čime će se udvostručiti kapacitet ruskog izvoza plina u Njemačku.

Ozbiljne političke posljedice

“Ovaj projekat će imati ozbiljne političke posljedice, on je primjer čisto ekonomskih interesa na štetu stabilnosti i prosperiteta našeg neposrednog susjedstva. Mi šaljemo signal Rusiji o tome da smo kratkovidi u našim politikama”, rekao je Kiska.

Istovremeno, on je umiješanost Rusije u dešavanja u Siriji nazvao “sramotnim” i pozvao na odlučno kolektivno djelovanje protiv “nedemokratskih režima, koji se pretvaraju da su mirotvorci dok se ne bave borbom za mir, nego za popravljanje izgubljenog nacionalnog ponosa i povratkom među glavne svjetske igrače”.

Za razliku od susjedne Poljske i Mađarske, Slovačka izbjegava sukobe s Briselom o vladavini prava, a nije ni protjerala nijednog ruskog diplomata zbog trovanja Sergeja i Julije Skripalj, bivšeg dvostrukog ruskog špijuna i njegove kćerke, početkom marta u Velikoj Britaniji.

Kako navodi agencija Reuters, Kiska, koji nije član nijedne političke stranke, prozapadni je glas Slovačke, ali ima ograničene izvršne moći.

Bivši slovački premijer Robert Fico često govori protiv sankcija koje je Evropska unija uvela Rusiji 2014. zbog aneksije Krima.

Izvor: Agencije