Rouhani: Iran neće podleći pritiscima SAD-a

Dok god dogovor služi našim interesima, ostaćemo u paktu (AP)
Dok god dogovor služi našim interesima, ostaćemo u paktu (AP)

Iranski predsjednik Hassan Rouhani izjavio je danas da je njegov američki kolega Donald Trump očekivao da će Teheran napustiti nuklearni sporazum nakon što se Washington povukao iz njega.

Dodao je da je Teheran odbio slijediti taj plan i pokušao spasiti sporazum s ostalim potpisnicama.

“Trump je igrao prvu kartu, ali je pogrešno proračunao drugi potez jer Iran nije slijedio taj plan”, rekao je Rouhani, prenosi Reuters pozivajući se na agenciju ISNA.

“Iran neće podleći pritiscima SAD-a”, izjavio je danas Rouhani, dan nakon što je Washington uveo sankcije guverneru Centralne banke Irana.

“Oni misle da mogu učiniti da se iranska nacija preda vršeći pritisak na Iran, sankcijama i čak prijetnjama ratom. Iranska nacija oduprijet će se američkim zavjerama”, rekao je Rouhani.

Finansijska izolacija Irana

Administracija američkog predsjednika Donalda Trumpa označila je jučer guvernera Centralne banke Irana Valiollaha Seifa kao terorista i uvela mu sankcije kako bi dodatno izolovala Iran od svjetskog finansijskog sistema.

Ministarstvo finansija SAD-a optužuje Seifa da je pomogao da se više miliona dolara prebaci paravojnoj organizaciji Hezbollah, koju podržava Iran.

Ministar finansija Steven Mnuchin rekao je da je Seif tajno prebacivao novac od iranske Revolucionarne garde preko Islamske banke Al-Bolad u Iraku kako bi pomogao Hezbollahu.

Sekundarne sankcije

Iračka banka i njen guverner također su kažnjeni sankcijama.

SAD je najavio da će uvesti i tzv. sekundarne sankcije Seifu, što znači da bi svi koji posluju s njime mogli biti isključeni iz američkog finansijskog sistema.

Trump je 8. maja saopćio da se Washington povlači iz nuklearnog sporazuma s Iranom jer je, kako je naveo, taj sporazum ostavio otvorena vrata Iranu da zaobilazi ograničenja i razvije nuklearnu bombu.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO