Pompeo pozvao Evropljane na nastavak ‘jake saradnje’

Mediji navode da Pjongjang unapređuje svoje postrojenje za nuklearno istraživanje, uprkos obećanju na samitu (EPA)

Američki državni sekretar Mike Pompeo razgovarao je zadnjih dana s kolegama iz evropskih zemalja potpisnica sporazuma o iranskom nuklearnom programu i tražio od njih da nastave “jaku saradnju” s Washingtonom nakon američkog povlačenja iz sporazuma.

“Državni sekretar je naglasio dobar rad koji smo ostvarili posljednjih mjeseci za suočavanje s našim zajedničkim prijetnjama i rekao je da se nada da ćemo moći nastaviti tu jaku saradnju i napredovati”, izvijestio je State Department u saopćenju.

Predsjednik SAD-a Donald Trump je u januaru postavio ultimatum potpisnicama iranskog nuklearnog sporazuma.

Zatražio je od njih da do 12. maja pronađu rješenje za postroženje tog sporazuma, koji je, prema njegovom mišljenju, pretolerantan.

Iako su američko-evropski pregovori dobro napredovali, američki predsjednik je prošle sedmice odlučio napustiti sporazum.

‘Zloćudno ponašanje Irana’

Pompeo je telefonski razgovarao s francuskim ministrom vanjskih poslova Jean-Yves Le Drianom, britanskim Borisom Johnsonom i njemačkim Heiko Maasom.

Ocijenio je da SAD i evropski saveznici imaju identične interese, odnosno “da Iran nikada ne izradi nuklearno oružje i da se suprotstave destabilizirajućim aktivnostima iranskog režima u regiji”.

U nedjelju je američki državni sekretar rekao da namjerava blisko sarađivati s Evropljanima kao bi slijedećih dana i sedmica postigli sporazum koji bi stvarno djelovao na Iran, “ne samo na njihov nuklearni program, već i na projektile i njihovo zloćudno ponašanje”.

Krajem aprila, prije nego je Trump objavio svoju odluku, francuski predsjednik Emmanuel Macron je predložio Bijeloj kući rad na “novom sporazumu” s Iranom.

Izvor: Agencije