Zračni udari Izraela na Pojas Gaze

'Smrtonosna sila trebala bi biti sredstvo kojem se pribjegava u krajnjem slučaju', navodi se iz UN-a (Reuters)

Izraelska vojska saopćila je da je izvršila pet zračnih udara na Pojas Gaze nakon razmjene vatre između Palestinaca i izraelskih vojnika, dok u Jerusalemu, u blizini novootvorene ambasade SAD-a, hiljade ljudi demonstriraju, prenosi AP. 

Navodi se da je brigadni general izraelske vojske Ronen Manelis objavio da su napadnuti Hamasovi kampovi za obuku.

“U tri slučaja došlo je do razmjene vatre između izraelskih trupa i ekstremista”, poručio je Manelis.

Izraelska vojska ubila je najmanje 43, a ranila više od 1.900 Palestinaca tokom protesta koji se održavaju na liniji razdvajanja Izraela i Pojasa Gaze uoči otvaranja američke ambasade u Jerusalemu.

Od 1.960 ranjenika polovina je ranjena bojevom municijom, najmanje 200 bilo je mlađe od 18 godina, 78 su žene, a ranjeno je i 11 novinara, saopćilo je palestinsko Ministarstvo zdravlja.

Osim bojeve municije, izraelske snage ispaljivale su i suzavac na hiljade Palestinaca koji su došli učestvovati na protestnom skupu.

Sedamdeseta godišnjica Nakbe

Otvaranje ambasade događa se u vrijeme kad Palestinci obilježavaju 70. godišnjicu početka okupacije palestinskih teritorija.

Sve palestinske frakcije u Gazi podržale su poziv na milionski “Marš za povratak”, tokom kojeg je najavljeno da će pokušati preći graničnu ogradu.

S druge strane, Izrael je ranije upozorio palestinske stanovnike u pojasu Gaze da će rizikovati živote ako se približe granici tokom planiranih masovnih protesta povodom otvaranja američke ambasade u Jerusalemu.

Izraelska vojska saopćila je posredstvom letaka bačenih iz aviona da će “reagovati na svaki pokušaj oštećenja sigurnosne ograde ili pokušaja da se naudi bilo kojem vojniku Izraelskih odbrambenih snaga (IDF) ili izraelskom civilu”, prenosi AP.

Izvor: Al Jazeera i agencije