Konzervativci kritiziraju iransku Vladu zbog nuklearnog sporazuma

Hassan Rouhani, Iran
Ako Iran ne može profitirati od nuklearnog sporazuma, ne treba ga ni održati, kazao je Hassan Rouhani (Reuters)

Dok iranski ministar vanjskih poslova Mohammad Javad Zarif kreće na turneju u Kinu, Rusiju i Europu kako bi spasio nuklearni sporazum iz kojeg su se povukle Sjedinjene Američke Države, konzervativni dužnosnici kritiziraju iransku Vladu.

“U sadašnjoj situaciji ostati u nuklearnom sporazum bez dobivanja jasnih jamstava Europe nikako ne osigurava nacionalne interese zemlje”, piše u priopćenju konzervativni ajatolah Ahmad Janati, prenosi Hina. 

On predsjeda Skupštinom stručnjaka zaduženom za imenovanje ili svrgavanje vrhovnog vođe.

Janati: Predsjednik se treba izviniti narodu

Janati je, također, tražio od predsjednika Hassana Rouhanija, pobornika nuklearnog sporazuma, da “se ispriča iranskom narodu zbog šteta izazvanih nuklearnim sporazumom zemlje”.

Zarif je tijekom jutra stigao u Peking, nakon čega odlazi u Moskvu i zatim u Bruxelles, gdje će se u utorak sastati s francuskim, njemačkim i britanskim kolegama, kako bi pokušao dobiti “stvarna jamstva njihovog sudjelovanja, kako bi iranski gospodarski interesi bili zajamčeni u sklopu nuklearnog sporazuma zaključenog u srpnju 2015. godine i nakon najavljenih američkih sankcija”.

Šef Čuvara revolucije, elitne vojske iranskog režima, general Mohammad Ali Jafari, također je kritizirao neke dužnosnike koji su se okrenuli prema Zapadu.

On je dodao da će nakon izlaska SAD-a iz nuklearnog sporazuma dužnosnici prestati vjerovati Zapadu i Europljanima.

“Europljani su puno puta ponovili da se neće moći oduprijeti američkim sankcijama”, dodao je.

Khamenei: Evropljanima se ne može vjerovati

Vrhovni vođa, ajatolah Ali Khamenei, rekao je ranije da ne vjeruje Europljanima da će pružiti stvarna jamstva za primjenu nuklearnog sporazuma.

Iranski Parlament priprema tekst kojim zahtijeva od Vlade da od Europljana dobije potrebna jamstva, bez kojih će moći nastaviti obogaćivanje uranija na višoj razini, prema službenom portalu Majlisa.

Iran je pristao ograničiti svoj nuklearni program u sklopu sporazuma iz 2015. godine u zamjenu za djelomično ukidanje međunarodnih sankcija.

Izvor: Agencije