Zarif kreće na turneju u Peking, Moskvu i Brisel

Mohammad Javad Zarif kaže da se Iran sprema na nastavak obogaćivanja uranija bez ikakvog ograničenja (EPA)

Iranski ministar vanjskih poslova Mohammad Javad Zarif kreće u subotu na turneju u Peking, Moskvu i Bruxelles, u nastojanju da sačuva nuklearni sporazum i zaštiti gospodarske interese svoje zemlje nakon izlaska Sjedinjenih Američkih Država iz tog povijesnog sporazuma.

Zarifova turneja počinje dva dana nakon izraelskih napada na iranske položaje u Siriji, u kojima je ubijeno najmanje 11 iranskih boraca, prema podacima Sirijskog opservatorija za ljudska prava, što budi strah od šireg sukoba između dva neprijatelja.

Zarif u subotu navečer kreće iz Teherana u Peking, nakon čega odlazi u Moskvu, pa u Bruxelles, gdje će se sastati s francuskim, njemačkim i britanskim kolegama.

Na kraju turneje će obaviti razgovore s predstavnicima svih zemalja koje ostaju u sporazumu, kao i s visokom predstavnicom za vanjsku i sigurnosnu politiku Europske unije Federicom Mogherini.

Bez jamstava obogaćivanje bez ograničenja

U petak je Zarif objavio na Twitteru priopćenje iranske Vlade kojim se osuđuje “ekstremistička administracija” američkog predsjednika Donalda Trumpa jer je napustio “sporazum koji je međunarodna zajednica držala pobjedom diplomacije”.

On je potvrdio da se Iran priprema na nastavak industrijskog obogaćivanja uranija “bez ikakvog ograničenja”, ako mu Europa ne pruži dovoljno čvrsta jamstva da će zadržati trgovinske odnose s Iranom, bez obzira na američke sankcije.

Europski diplomati su bijesni nakon američkog povlačenja iz iranskog sporazuma i naglašavaju da bi to moglo potkopati godine mukotrpnog rada na uspostavi trgovinskih i diplomatskih veza s Iranom.

Izvor: Agencije