Zašto je baš Singapur mjesto sastanka Trumpa i Kima?

Kim Jong-un, Donald Trump, Sjeverna Koreja, SAD
Trump je na Twitteru objavio da će se sa Kimom u Singapuru sastati 12. juna (Reuters)

Diplomatske veze Singapura sa Sjevernom Korejom i relativna blizina s tom zemljom učinile su tu malu državu u jugoistočnoj Aziji prirodnim izborom za mjesto historijskog samita američkog predsjednika Donalda Trumpa i sjevernokorejskog lidera Kim Jong-una, konstatuju analitičari.

Grad Singapur je “sjajna lokacija” za samit, rekao je Tom Plant, stručnjak za nuklearna pitanja na londonskom Kraljevskom institutu za studije odbrane i sigurnosti.

“Kim će biti na prijateljskoj, a ne na neprijateljskoj teritoriji, a s druge strane neće biti na domaćem terenu”, objašnjava britanski stručnjak, prenosi AP.

Među ostalim faktorima koji su uticali na to da za dugo očekivani susret bude izabran baš Singapur je i činjenica da je on bliže Kimu nego moguća evropska odredišta.

Od značaja je, također, iskustvo singapurskih sigurnosnih snaga, ali i činjenica da je Pjongjang s tom zemljom u diplomatskim odnosima od 1975. godine.

Singapur je, navodi američka agencija, poznato tlo za tu povučenu komunističku zemlju, koja ima svoju ambasadu u singapurskoj centralnoj poslovnoj četvrti.

Jednopartijska vladavina otkako je Singapur stekao nezavisnost 1965. godine osigurala je stabilnost i ojačala državnu sigurnost, koja je među najefikasnijim u svijetu, mada je ponekad građanski libertarijanci kritikuju kao represivnu.

Pogodni i za SAD

Singapur je pogodan teren i za SAD, kao veliki trgovinski partner te zemlje i drugi najveći azijski investitor, ali i dugogodišnji podržavalac američkog vojnog prisustva u azijsko-pacifičkom regionu.

Uz to, Singapur je regionalno sjedište velikih američkih kompanija među kojima su Google, Facebook i Airbnb.

Američka agencija podsjeća da su diplomatski odnosi između Singapura i SAD-a uspostavljeni 1966. godine.

“Sjevernokorejska strana će vjerovatno imati veoma veliki broj logističkih i protokolarnih pitanja za Singapur, pa je vjerovatno bilo obavezno imati sjevernokorejsku ambasadu u zemlji u kojoj će samit biti održan”, kaže Malcolm Cook, visoki saradnik na Institut ISEAS – Yusof Ishak u Singapuru.

Udaljen oko 4.800 kilometara od Sjeverne Koreje, Singapur je prikladna lokacija za let iz Sjeverne Koreje, jer bi let do neke destinacije u zapadnoj Evropi iziskivao jednu ili dvije pauze kako bi se avion dopunio gorivom, primjećuje AP.

Ravnoteža udaljenosti

“Singapur nije toliko daleko kao što su to evropske zemlje, što omogućuje privatnom avionu Kim Jong-una da direktno doleti tamo, a nije bi previše blizu da bi Trump mogao da smatra svojevrsnim ustupkom Kimu jer bi, u tom slučaju, Trump letio duže nego Kim”, objašnjava Nah Liang Ruang, istraživač Instituta za odbrambene i strateške studije.

Istovremeno, bivši ambasador SAD u Singapuru David Adelman kaže da je taj grad idealan za samit jer je “pošteni posrednik između Istoka i Zapada”.

Godine 2015, Singapur je bio mjesto samita bez presedana između lidera opterećenih naslijeđem međusobnog nepovjerenja – kineskog predsjednika Xi Jinpinga i tadašnjeg tajvanskog predsjednika Ma Ying-jeua, podsjeća američka agencija.

Trump je, inače, na Twitteru objavio da će se sa Kimom u Singapuru sastati 12. juna.

 

 

Izvor: Agencije