Putin i Erdogan saglasni: SAD griješi u odluci o Iranu

Dvojica predsjednika su naglasila da je sporazum bio diplomatski uspjeh koji je trebao biti zaštićen (EPA)

Sjedinjene Američke Države griješe u jednostranoj odluci da se povuku iz iranskog nuklearnog sporazuma sa šest svjetskih sila, saglasili su se u telefonskom razgovoru ruski predsjednik Vladimir Putin i turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan, izjavio je izvor iz turskog predsjedništva.

Prema navodima iz Kabineta turskog predsjednika, Erdogan i Putin su se složili da je odluka američke administracije o nuklearnom sporazumu “pogrešna”, prenosi Anadolija.

Čestitka

Dvojica predsjednika su naglasila da je sporazum bio diplomatski uspjeh koji je trebao biti zaštićen.

Erdogan i Putin su razgovarali i o posljednjim dešavanjima u Siriji.

Turski predsjednik je također uputio čestitke Putinu povodom stupanja na dužnost predsjednika Rusije po četvrti put.

Erdogan je razgovarao u četvrtak s iranskim kolegom Hassanom Rouhanijem o Trumpovoj odluci, a neimenovani izvor iz ureda turskog predsjednika rekao je za Anadoliju da je Erdogan istaknuo kako američko povlačenje iz sporazuma smatra pogrešnim potezom.

Turski je predsjednik također poručio da Turska podržava očuvanje međunarodnog sporazuma koji je prije tri godine postignut pod nazivom Zajednički akcijski plan.

Žaljenje

Američki predsjednik Donald Trump izjavio je u utorak da iranski sporazum iz 2015. kojim su Iranu smanjene sankcije u zamjenu da ta zemlja prestane sa nuklearnim programom, nije otišao dovoljno daleko u uklanjanju prijetnje koju Iran predstavlja za SAD i njihove saveznike na Bliskom Istoku.

Velika Britanija, Njemačka i Francuska izrazile su žaljenje zbog odluke SAD-a o povlačenju iz sporazuma s Iranom i pozvale Washington da ne poduzima korake kojima će otežati život drugim državama koje još žele ostati privržene sporazumu.

Evropska će se unija, kako je ranije priopćilo 28 vlada članica EU-a u zajedničkom saopćenju, držati nuklearnog sporazuma s Iranom unatoč američkoj odluci da se iz njega povuče te će osigurati da se ne vrate evropske sankcije nad Teheranom, ukinute 2015. godine.

Izvor: Agencije