Kremlj: Nema napretka u vezi sa susretom Putin – Trump

Bijela kuća jedno je od brojnih potencijalnih mjesta sastanka dvojice predsjednika (EPA)

Nema napretka u vezi s eventualnim susretom ruskog i američkog predsjednika Vladimira Putina i Donalda Trumpa, izjavio je u petak Putinov savjetnik Jurij Ušakov.

On je naveo da su pripreme zaustavljene na onoj tački do koje se stiglo u telefonskom razgovoru između dvojice predsjednika 20. marta, prenijela je agencija TASS.

Tada je, kako je podsjetio Ušakov, američka strana izjavila da je “kontakt između dvojice predsjednika moguć”.

Ušakov nije želio komentarisati predstojeći samit između Trampa i sjevernokorejskog čelnika Kim Jong-una, a nije odgovorio ni na pitanje je li eventualno u planu Putinov susret s Kimom.

Ranije ove godine glasnogovornica Sarah Huckabee Sanders potvrdila je da je Bijela kuća jedno od “brojnih potencijalnih mjesta” sastanka, o čemu su Putin i Trump razgovarali telefonom 20. marta.

Više potencijalnih mjesta susreta

“Kao što je i sam predsjednik [Trump] potvrdio 20. marta, nekoliko sati nakon njegovog posljednjeg telefonskog razgovora s predsjednikom Putinom, njih dvojica razgovarala su o bilateralnom sastanku u ne tako dalekoj budućnosti”, rekla je Sanders.

Dodala je da su, u tom kontekstu, razgovarali o više potencijalnih mjesta susreta, uključujući i Bijelu kuću, prenio je AP.

Navela je da administracija američkog predsjednika nema više komentara u vezi s tim pitanjem.

Kremlj je prethodno negirao da traju pripreme za susret Putina i Trumpa, koji je američki predsjednik predložio u telefonskom razgovoru 20. marta, javio je tada Reuters.

Izvor: Agencije