Video: Mosul i dalje prekriven tijelima ubijenih i ruševinama

 
[Izvor: Anadolija]

Mosul, drugi najveći irački grad, prije gotovo godinu preuzet je iz ruku pripadnika oružane grupe Islamska država Irak i Levant. I pored toga, ruševine tog grada još prekrivaju hiljade raspadnutih tijela civila i boraca, javlja agencija Anadolija.

U Iraku je 17. oktobra 2016. pokrenuta široka i sveobuhvatna akcija iračkih zajedničkih snaga, čiji je cilj bio preuzimanje kontrole nad Mosulom od ISIL-a, koji je tim gradom vladao gotovo tri godine.

Taj irački grad, u kojem su tada živjele stotine hiljada civila, devet mjeseci bio je poprište žestokih sukoba.

Kako bi se neutralizovali pripadnici ISIL-a, koji su položaje zauzeli u kućama civila, u akciju su se uključili i borbeni avioni snaga međunarodne koalicije, na čelu sa Sjedinjenim Američkim Državama.

Hiljade poginulih

U zračnim napadima na položaje ISIL-a stradao je i veliki broj civila, čija su tijela i sada zatrpana u ruševinama.

Do najtežih razaranja došlo je u Starom Mosulu.

Od napada na Mosul prošlo je nešto više od deset mjeseci, no i danas se u Mosulu ispod ruševina vade tijela poginulih.

U nekim četvrtima, s obzirom na to da niko nije uklanjao tijela ISIL-ovaca, sada se širi jak i neugodan miris.

U pojedinim dijelovima grada još se mogu primijetiti netaknuta municija i naoružanje koje je ostalo iza boraca.

Gradonačelnik Mosula Abdussettar Habu rekao je za Anadoliju da je dosad ispod ruševina Mosula pronađeno 2.860 tijela civila.

Također je rekao da je pronađeno i 920 tijela ISIL-ovaca te da se ispod ruševina nalazi još otprilike 2.000 tijela.

“U Starom Mosulu dosad smo ispod ruševina izvadili 1.000 tijela koja pripadaju civilima i borcima ISIL-a. No, ispod ruševina je još veliki broj tijela koja su u fazi raspada. Dosad smo očistili približno tri miliona kvadratnih metara grada. Na području cijelog Mosula dosad je uklonjeno otprilike pet miliona tona smeća i otpada. Nastavljamo raditi”, rekao je Habu.

Maska zbog neugodnog mirisa

Stanovnik Mosula Ali Halil istakao je da je primoran na ulici nositi masku, s obzirom na to da je prisutan jak i neugodan miris.

“Četvrt Mekavi u Starom Mosulu najviše je stradala. Tamo ima mnogo tijela. Većina njih pripadaju pripadnicima ISIL-a i njihovim porodicama. Niko ih ne želi ukloniti”, rekao je Halil.

Dodao je da pomaže ekipama civilne zaštite u čišćenju grada i da je dosad i sam ispod ruševina izvukao najmanje deset tijela.

Irački premijer Haidar al-Abadi potvrdio je 9. jula 2017. da je kontrola nad Mosulom u potpunosti preuzeta od ISIL-a.

Izvor: Agencije