Trump: S Kimom ću se sastati u Singapuru 12. juna

Kim Jong-un, Donald Trump, Sjeverna Koreja, SAD
Trump je na Twitteru objavio da će se sa Kimom u Singapuru sastati 12. juna (Reuters)

Američki predsjednik Donald Trump najavio je u četvrtak posredstvom Twittera da će se sa sjevernokorejskim čelnikom Kim Jong-unom sastati u Singapuru 12. lipnja.

“Toliko očekivan sastanak između Kim Jong-una i mene bit će održan u Singapuru 12. lipnja. Obojica ćemo ga pokušati učiniti vrlo posebnim trenutkom za mir u svijetu”, poručio je Trump na svojem službenom profilu na društvenoj mreži, prenosi Tanjug.

Trump je ranije rekao da će mjesto i vrijeme sastanka biti uskoro objavljeni, a u međuvremenu su mediji svakodnevno spekulirali u vezi s time.

Južnokorejski političar i bivši zastupnik vladajuće partije Choi Jae-sung rekao je u četvrtak da će se povijesni samit vjerojatno održati u Singapuru 13. lipnja.

On je novinarima rekao da je Singapur najvjerojatniji kandidat za lokaciju tog povijesnog susreta, kao i da bi dvojica čelnika mogla stići u tu zemlju 12. lipnja.

Dvojica čelnika vjerojatno će uglavnom razgovarati o denuklearizaciji Sjeverne Koreje i mogućem uspostavljanju diplomatskih odnosa, kaže Choi, kako prenosi agencija Yonhap.

Približavanje dvije Koreje

“Pregovori bi mogli biti komplicirani jer Sjeverna Koreja traži američka jamstva za odustajanje od svojeg nuklearnog programa”, rekao je južnokorejski političar.

Pripreme za taj značajan sastanak, koji bi trebao imati snažan odjek na mir i sigurnost u tom dijelu svijeta, pokrenuo je prošlomjesečni susret čelnika dviju Koreja, na kojem su se obvezali nastaviti s potpunom denuklearizacijom Korejskog poluotoka i postizanjem formalnog mirovnog sporazuma između dviju zemalja, kojim bi se konačno i formalno stavila točka na Korejski rat (1950.–1953.).

Sjeverna Koreja ponudila je da će ovog mjeseca zatvoriti mjesto na kojemu je izvodila nuklearne testove te pozvala američke stručnjake da obave nadzor u vezi s time.

Gotovo svakodnevno događaju se znakoviti koraci prema približavanju dviju Koreja, kao što je pomicanje satova, kojim su satovi u Sjevernoj Koreji pomaknuti 30 minuta unaprijed kako bi bili usklađeni s onima u Južnoj Koreji.

Izvor: Agencije