Mahathir položio premijersku zakletvu

Mahathir je u 92. godini postao najstariji premijer na svijetu (Reuters)

Dan nakon što je na parlamentarnim izborima u Maleziji potvrđena pobjeda koalicije koju je predvodio oporbeni kandidat Mahathir Mohamad, 92-godišnji pobjednik izbora prisegnuo je pred sultanom, čime je počela procedura formiranja nove vlade.

Svečanost je održana u kraljevskoj palači u Kuala Lumpuru, a Mahathir je postao sedmi premijer Malezije od neovisnosti. Time je postao i najstariji premijer na svijetu.

Sultan Muhammad V pozvao ga je da što prije formira vladu.

“Njegovo Visočanstvo snažno podržava i poštuje demokratski proces te želje njegovih podanika”, navedeno je u priopćenju iz kraljevske palače.

Pobjedom koalicije koju je okupio Mahathir okončana je 61 godinu duga vladavina koalicije Barisan National (BN, Nacionalna fronta), prenijele su agencije.

Gorko razilaženje

Mahathir, koji predvodi koaliciju oporbenih stranaka Pakatan Harapan (PH), osvojio je većinu mjesta za malezijski parlament, čime je okončana 60-godišnja vladavina koalicije BN, uspostavljene nakon stjecanja neovisnosti od Velike Britanije 1957. 

Izborno povjerenstvo objavilo je da je oporba dobila 112 mjesta, a dosadašnji premijer Najib Razak 76, piše dpa.

Mahathir je najavio da će njegova vlada vratiti vladavinu prava i da će svatko tko krši zakon snositi posljedice. 

Bivši politički saveznici, Mahathir i 64-godišnji premijer Najib Razak, ogorčeno su se razišli prije dvije godine zbog Najibove navodne pronevjere 4,5 milijardi dolara i uspostave mreže pranja novca. Najib te optužbe odbacuje i oslobođen je u procesu. 

“Nećemo tražiti uzvrat. Želimo samo uspostaviti pravnu državu”, rekao je Mahathir, koji je upravljao Malezijom čvrstom rukom tijekom 22 godine, a sada je istupio iz mirovine kako bi se uključio u izbore. 

Izvor: Al Jazeera i agencije