Alžir, arapska država koja je zbližila dvije Koreje

Čelnici dvije Koreje održali su historijski susret 27. aprila (Reuters)

Portal Middle East Eye objavio je kako je Alžir pokušao zbližiti dvije Koreje, nastojeći poboljšati ekonomske i strateške veze s te dvije države.

Ambasador Južne Koreje u Alžiru Park Sang-jin pozvao je svog sjevernokorejskog kolegu Choi Hyuka-chula u posjetu u svoju kuću u Alžiru 1. maja ove godine.

Važno je napomenuti da ne postoji nijedna vijest o tom sastanku.

U članku se, također, spominje da je Alžir prethodno ponudio posredovanje ako dođe do podizanja tenzija između predsjednika Sjeverne Koreje Kim Jong-una i američkog predsjednika Donalda Trumpa.

Odnosi još od Pokreta nesvrstanih

Odnosi između Korejskog poluotoka i arapskog svijeta datiraju još od osnivanja Pokreta nesvrstanih 1961. godine.

Trenutno su Egipat i Alžir jedine dvije arapske države koje će ugostiti diplomatske predstavnike dvije Koreje, a treća zemlja bila bi Jemen da tamo nije izbio rat 2015. godine.

Devedesetih godina prošlog stoljeća, kad je Alžir bio pod blokadom oružja, kao rezultat tadašnjeg građanskog rata, Pjongjang je obučio 100 vojnika naprednim vojnim tehnikama i osigurao oružje za borbu protiv oružanih grupa.

Alžir se odavno odbija odreći odnosa sa Sjevernom Korejom iako je diskretno primijenio određene ekonomske sankcije i uspostavio moratorij na izdavanje radnih viza sjevernokorejskim radnicima.

U članku se navodi da su žandarmeriji i policiji izdane instrukcije da se pobrinu za provjeru identiteta radnika na gradilištima, a kako bi se utvrdilo da nema sjevernokorejskih radnika koji imaju falsifikovane kineske dokumente.

Tržište za obje azijske zemlje

U izvještaju piše da približavanjem tim dvjema zemljama Alžir dobija priliku da profitira tako što će se predstaviti kao centar južnokorejskih ulaganja na Bliskom istoku i u sjevernoj Africi.

U isto vrijeme to bi Alžiru otvorilo tržište za izvoz i investicije u Sjevernoj Koreji.

Južnoj Koreji bila su potrebna dva desetljeća da uspostavi diplomatske odnose s arapskim svijetom.

Od kraja 1970-ih počinju jačati njihovi trgovinski odnosi.

Odnosi između Seula i Alžira počinju tek u januaru 1990.

Atentat na direktora Daewoo grupe

To je odgovaralo Alžiru, koji se tada suočavao s ekonomskom i političkom krizom.

Južnokorejske kompanije prve su investirale u distribuciju automobila i elektroničkih uređaja i sklopile ugovore s alžirskim kompanijama.

Novi trgovački odnosi prekinuti su u oktobru 1994, kada je izvršen atentat na generalnog direktora Daewoo grupe u Alžiru.

Nikad nije riješeno pitanje tog zločina, a krivica je pripisana oružanim grupama.

Izvor: Agencije