Trump vjeruje da će Kina ukinuti carine SAD-u

Trump smatra da će carine postati recipročne i da će biti postignut sporazum o intelektualnom vlasništvu (EPA)

Američki predsjednik Donald Trump iznio je predviđanje da će Kina ukinuti trgovinske barijere i izrazio optimizam da će, uprkos napetostima, dvije najveće svjetske privrede postići sporazum o intelektualnom vlasništvu.

Kako podsjeća Reuters, Washington i Peking zaprijetili su jedan drugom posljednjih dana uvođenjem carina na proizvode čiji se uvoz mjeri desecima milijardi dolara.

Trump je na svom Twitter-nalogu napisao da će “Kina srušiti svoje trgovinske barijere jer je to ispravna stvar” i dodao da će “carine postati recipročne i da će biti postignut sporazum o intelektualnom vlasništvu”.

Ukazao je i na lični odnos s kineskim predsjednikom Xi Jinpingom, napominjući da će oni uvijek biti prijatelji te dodao: “Velika budućnost za obje zemlje.”

Carine na 106 američkih proizvoda

Trumpova administracija u utorak je najavila uvođenje 25-postotnih carina na 1.300 kineskih proizvoda iz oblasti industrijske tehnologije, transporta i proizvodnje medicinskih uređaja, s namjerom da kazni Peking zbog njegove trgovinske prakse i navodne krađe intelektualnog vlasništva.

Kina je odmah zatim najavila da će uvesti nove carine od 25 posto na 106 američkih proizvoda, među kojima su soja, automobili, hemijski proizvodi, određeni tipovi aviona, proizvodi od kukuruza i drugi poljoprivredni proizvodi.

Bijela kuća zatim je naložila Ministarstvu trgovine da identifikuje koje bi se carine mogle uvesti na još 100 milijardi dolara kineskog uvoza.

Kineski ministar trgovine Gao Feng izjavio je da su Trumpove prijetnje novim paketom većih carina “krajnje pogrešne” i neopravdane, dodajući da u sadašnjoj situaciji nikakvi pregovori nisu izgledni.

Dva Trumpova ekonomska savjetnika dala su različite izjave o tome šta je najbolji pristup Kini, izazivajući dodatnu neizvjesnost, navodi AP.

Larry Kudlow nastojao je proteklih dana ublažiti zabrinutost zbog prijetnji trgovinskim ratom, ističući da nikakve nove carine nisu primijenjene.

“Taj proces mogao bi se završiti veoma dobroćudno. Kina možda želi pregovarati. Dosad nije, nadam se da hoće”, rekao je on za američke medije.

Navarro: ‘Alarm za Amerikance’

Dodao je da se formira “koalicija voljnih”, koja uključuje Kanadu, Australiju i veći dio Evrope, da bi se izvršio pritisak na Kinu i da će SAD tražiti od Svjetske trgovinske organizacije da bude oštrija prema Pekingu.

Peter Navarro, drugi trgovinski savjetnik Bijele kuće, zauzeo je tvrđi stav, rekavši da ponašanje Kine predstavlja “alarm za Amerikance”.

“Oni su nam konkurencija u ekonomskom prosperitetu i nacionalnoj odbrani. Svakog dana u sedmici Kinezi ulaze u naše domove, naše poslove i naše vladine agencije. Ova zemlja gubi svoju moć dok Kina uvećava svoju privredu”, rekao je Navarro za američke medije.

Izvor: Agencije