Ugroženi podaci do 2,7 miliona korisnika Facebooka u EU-u

Facebook i EU razmotrit će kakve promjene ta firma mora napraviti kako bi bolje zaštitila svoje korisnike (EPA)

Kompanija Facebook obavijestila je Evropsku uniju da je moguće da je do 2,7 miliona ljudi u 28 zemalja tog bloka bilo žrtva skandala u vezi s neprikladnim dijeljenjem podataka, u koji je bila uključena konsultantska firma Cambridge Analytica, saopćio je glasnogovornik EU-a Christian Wigand.

Kako je najavio, početkom sljedeće sedmice povjerenica za pravosuđe EU-a Vera Jourova razgovarat će telefonom s izvršnim direktorom Facebooka Markom Zuckerbergom o masovnom curenju podataka korisnika te kompanije, prenosi Tanjug.

Neophodne promjene

Kako prenosi AP, Facebook i EU razmotrit će kakve promjene ta firma mora napraviti kako bi bolje zaštitila svoje korisnike, kao i kako da se američka kompanija prilagodi novim pravilima Evropske unije za zaštitu podataka.

Kompanija za analizu podataka Cambridge Analytice našla se pod lupom nakon što je zviždač koji je pomogao u osnivanju te kuće rekao listu Guardian da su podaci gotovo 50 miliona korisnika Facebooka uzeti bez njihovog znanja i iskorišteni u radu te kompanije za kampanju američkog predsjednika Donalda Trumpa 2016. godine.

Izvršni direktor i suosnivač kompanije Facebook Mark Zuckerberg u četvrtak je otkrio da bi čak 2,2 milijarde korisnika moglo računati na to da su njihovi podaci ugroženi.

Izvor: Agencije