Gaza se priprema za ‘petak spaljenih točkova’

Izraelske vlasti pozvale su Svjetsku zdravstvenu organizaciju da zabrani paljenje guma, ustvrdivši da će doći do ekološke katastrofe (Reuters)

Palestinski mladići i djevojke sakupljaju korištene gume kako bi ih zapalili duž granice s teritorijama koje su okupirane 1948. godine, u drugim velikim protestima petkom, pod nazivom “Veliki protesti povratka”.

Aktivisti su demonstracije najavili kao “petak [spaljenih] točkova”, koristeći lokalni naziv za gume – kashuk.

Izraelske vlasti najavile su da će vojska spriječiti takve demonstracije, a pozvale su Svjetsku zdravstvenu organizaciju da zabrani paljenje guma, ustvrdivši da će to izazvati ekološku katastrofu.

Organizatori protesta kažu da namjeravaju sakupiti što veći broj guma kako bi ih zapalili i zaklonili vidik okupacijskim vojnicima koji su prošlog petka ubili 18 Palestinaca i ranili približno 1.500 drugih.

‘Brigade točkova’

Protesti će trajati sve do obilježavanja 70. godišnjice Nakbe, palestinske katastrofe, sredinom maja ove godine.

Aktivisti, agencije i lokalni mediji objavili su izvještaje, fotografije i videa akcija sakupljanja guma, koje su počele u ponedjeljak.

Gume se prenose do mjesta gdje se nalaze kontrolni punktovi izraelske vojske.

Na nekim šaljivim videosnimcima pojavljuju se maskirani mladići koji sebe nazivaju “Brigadom točkova”.

Povorka vozila

Na drugim snimcima prikazani su karavani sastavljeni od različitih voziva – trotočkaša, konjskih kočija i traktora, kako prevoze stotine točkova različitih veličina, uz zvuke sirena, što podsjeća na svadbenu povorku.

Aktivisti su proteklih dana sakupljali priloge za prijevoz sakupljenih točkova, a u jednom snimku tvrde da je riječ o spontanim protestima.

Osim na skupljanje točkova, aktivisti su na društvenim mrežama pozvali i na skupljanje ogledala kako bi ih koristili za zasljepljivanje okupacijskih vojnika i tako ih spriječili da pucaju na demonstrante.

Objavljena su i grafička uputstva kako se suprotstaviti djelovanju plinskih bombi, koje bacaju izraelski vojnici.

Aktivisti preporučuju upotrebu kofa kako bi se prekrile bačene plinske bombe.

‘Ekološka katastrofa’

S druge strane, izraelske vlasti upozoravaju na “ekološku katastrofu” koja će zadesiti Pojas Gaze u petak.

Glasnogovornik izraelske vojske Avichai Adrai citirao je izreke poslanika Muhammeda koje govore o zaštiti okoline.

Palestinski aktivisti odbacili su te izjave, navodeći da su vojne operacije koje je izraelska vojska izvodila u Pojasu Gaze izazvale ekološke katastrofe krupnih razmjera.

Arapsko-izraelski rat 1948. godine izazvao je masovni egzodus Palestinaca iz područja koja su danas izraelska.

Mnogi od njih i njihovi potomci sada žive u Pojasu Gaze, na Zapadnoj obali i u susjednim zemljama jer im Izrael ne dopušta povratak te ističe da se oni trebaju preseliti u buduću državu koju traže u okviru Zapadne obale i Gaze.

Očekuje se da će protesti kulminirati 15. maja, kad Palestinci obilježavaju Nakbu (Katastrofu), odnosno dan kad je proglašena država Izrael.

Izvor: Al Jazeera