Obećano 4,4 milijardi dolara za pomoć sirijskim izbjeglicama

Nova konferencija donatora će biti organizirana u Briselu 2019. godine (EPA)
Nova konferencija donatora će biti organizirana u Briselu 2019. godine (EPA)

Međunarodna zajednica okupljena u Briselu obećala je u srijedu 4,4 milijardi dolara za pomoć milionima sirijskih izbjeglica i zatražila je od Rusije da izvrši pritisak na Damask da pristupi pregovorima o završetku rata.

Rezultati su ispod očekivanih.

“Željeli smo više, ali i ovo je dobar početak”, rekao je Mark Lowcoock, zadužen za humanitarne poslove i hitnu pomoć Ujedinjenih naroda, nakon što je najavio iznos finansijskih obaveza.

UN je precizirao da je potrebno 3,5 milijardi dolara humanitarne pomoći u Siriji i 5,6 milijardi dolara za pomoć izbjeglicama u susjednim zemljama.

Sjedinjene Američke Države, jedan od najvećih donatora, nisu iznijele iznos svog doprinosa, a što se tiče Evropske unije očekuje se dogovor zemalja članica o finansijskoj pomoći izbjeglicama u Turskoj, koja je procijenjena na tri milijarde eura tokom dvije godine.

Razgovori s Rusijom i Iranom napeti

Visoka predstavnica EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Federica Mogherini rekla je da su razgovori s predstavnicima Rusije i Irana, zemljama koje vojno podržavaju sirijski režim, bili dosta napeti.

Posebni izaslanik UN-a za Siriju Staffan de Mistura istakao je da nije ni bio očekivan politički napredak.

Mogherini je istakla da očekuje da Rusija i Iran izvrše pritisak na sirijski režim kako bi pristao pregovarati pod okriljem UN-a i zaključila da je u interesu Moskve i Teherana da doprinesu političkom rješenju.

Mogherini je istakla da novac EU-a za obnovu neće biti dostupan sve dok se u Ženevi, gdje se odvijaju pregovori pod okriljem UN-a, ne pokrene proces političke tranzicije.

Nova konferencija donatora će biti organizirana u Briselu 2019. godine.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO