Bijela kuća demantira Macrona: Želimo povući snage iz Sirije što prije

Macron je rekao i da je uvjerio Trumpa da ograniči subotnje napade na postrojenja za hemijsko oružje (EPA)

Predsednik Francuske Emmanuel Macron izjavio je da nije mislio da signalizira promenu stava SAD o Siriji, nakon što je Bela kuća saopštila da predsednik SAD Donald Trump i dalje želi da se američke trupe u Siriji vrate kući što je pre moguće.

“Bela kuća je u pravu kada kaže da je reč o vojnom angažovanju protiv Islamske države i da će ono prestati onoga dana kada rat protiv Islamske države bude okončan”, rekao je Macron.       

On je, međutim, rekao i da SAD, udružujući snage sa Francuskom i Britanijom u subotu, u potpunosti shvataju da je “naša odgovornost iznad rata protiv ID i da postoji humanitarna odgovornost i odgovornost da se izgradi dugoročni mir”.     

Prethodno je Bela kuća saopštila ranije da predsednik SAD Donald Trump i dalje želi da se američke trupe u Siriji vrate kući što je pre moguće, kao reakciju na prvobitnu Macronovu izjavu da je uverio Trumpa da zadrži snage u Siriji duže vreme.

“Američka misija nije se promenila – predsednik je bio jasan da želi da se američke snage vrate što je pre moguće”, rekla je Sarah Sanders u saopštenju.

“Odlučni u namjeri da porazimo IS”

“Odlučni smo da potpuno porazimo IS i stvorimo uslove koji će sprečiti njen povratak. Osim toga, očekujemo od naših regionalnih saveznika i partnera da preuzmu veću odgovornost i vojno i finansijski kako bi se regija učinila bezbednom”, rekla je.

Macron je u nedelju rekao da je uverio američkog kolegu Trumpa koji je želeo da povuče američke snage iz Sirije, da ih tamo zadrži.

U telefonskom razgovoru uoči zajedničkog američkog, francuskog i britanskog napada na sirijske vojne ciljeve u subotu, Macron je, kako je rekao, uverio Trumpa da se ne povlači iz Sirije.

“Uverili smo ga da je tamo potrebno ostati”, kazao je.

Dva dana nakon američkih, francuskih i britanskih napada, francuski predsednik je dugo govorio o Siriji.

Naglasio je i da je uverio Trumpa da ograniči subotnje napade na postrojenja za hemijsko oružje.

Macron: U Siriji djelovala međunarodna zajednica

Braneći akciju, kazao je: “Došli smo do točke kada su napadi bili neophodni kako bi se međunarodnoj zajednici vratila verodostojnost”.

Akcija Sjedinjenih Američkih Država, Francuske i Velike Britanije izvedena u noći na subotu zbog navodnog napada sirijskog režima kemijskim oružjem na Dumu bila je “uspeh na vojnom planu”, rekao je Macron u televizijskom intervjuu.

Odbacio je moguće proglašavanje akcije nelegitimnom naglašavajući da je u Siriji delovala “međunarodna zajednica”.

“Imamo tri članice Saveta bezbednosti UN-a koje su učestvovale”, rekao je, misleći pritom na svoju zemlju, na SAD i Veliku Britaniju.

Francuska vojnom akcijom nije objavila rat Siriji Bashara al Assada, dodao je Macron, podsećajući da Pariz želi inkluzivno političko rešenje rata u Siriji koje bi uključilo sve učesnike.

U intervjuu televizijskim stanicama BFMTV i RMC i portalu Mediapart takođe je rekao kako je potrebno, da bi se postiglo trajno rešenje “razgovarati s Iranom, Rusijom i Turskom”.

Izvor: Agencije