Trump na Twitteru: Savršeni udar

Američke, britanske i francuske snage izvršile su zračne napade na Siriju rano u subotu, kao odgovor na napad hemijskim oružjem (Reuters)

Američki predsjednik Donald Trump je nakon zračnog napada američkih, britanskih i francuskih snaga na Siriju preko Twittera poručio da je udar savršeno izveden.

“Hvala Francuskoj i Ujedinjenom Kraljevstvu na njihovoj mudrosti i snazi njihovih vojski. Rezultat nije mogao biti bolji. Misija izvršena!“, naveo je Trump na Twitteru.

Također je naveno da je ponosan na američku vojsku koja će, kako je naveo, nakon potrošenih milijardi dolara, uskoro biti najbolja koju je ta zemlja ikada imala.

“Niko i ništa joj neće biti ni blizu“, istakao je Trump.

Američke, britanske i francuske snage izvršile su zračne napade na Siriju rano u subotu, kao odgovor na napad hemijskim oružjem u kojem su prošle sedmice u sirijskom gradu Doumi ubijeni deseci ljudi, dok je Rusija poručila da napad neće proći bez posljedica.

Najveća intervencija zapadni sila protiv Assada

Američki predsjednik Trump objavio je kasno u petak da je akcija izvedena. Dok je govorio, eksplozije su potresle Damask.

Napad je pogodio i vojni depo u istočnom Kalamunu, sjeverozapadno od Damaska, lokaciju u Masjafu 170 kilometara sjeverno od prijestolnice.

Trump je rekao da je spreman produžiti akciju sve dok Assadova vlada ne prestane koristiti hemijsko oružje.

Govoreći o Assadu i njegovoj ulozi u prošlosedmičnom hemijskom napadu u Doumi, Trump je ocijenio da to “nije djelo čovjeka nego čudovišta”.

Napad na Siriju najveća je intervencija zapadnih sila protiv Assada u sedmogodišnjem građanskom ratu u toj zemlji.

Rusija je u Siriji intervenisala 2015. na strani Assada.

Američki ministar odbrane James Mattis izjavio je da su zračni napadi na ciljeve u Siriji izvedeni kako bi poslali snažnu poruku sirijskom predsjedniku.

Britanska premijerka Theresa May i francuski predsjednik Emmanuel Macron izjavili su da su se Velika Britanija i Francuska pridružile napadu.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg podržao je vojnu akciju, dok je njegov kolega iz UN-a Antonio Guterres saopćio da pomno prati izvještaje u vezi sa zračnim napadima, istakavši da su zemlje dužne da djeluju u okviru smjernica Povelje UN-a i “međunarodnog prava generalno”.

Napad su podržali Turska i Izrael, dok su Kina i Iran oštro protiv.

Izvor: Al Jazeera i agencije