Koje naoružanje je korišteno napadu i čime se Sirija branila

Sirijske snage upotrijebile su u odbrani sisteme zračne odbrane proizvedene u Sovjetskom Savezu (Wikipedia)

Sjedinjene Američke Države i saveznici izveli su više od 100 napada na Siriju, koristeći pritom više vrsta teškog naoružanja.

Mreža CNN je objavila da su američke snage u napadu na uporišta sirijskog režima koristile bombardere B1, dodajući da je najmanje jedan američki ratni broj učestvovao u udarima iz Crvenog mora.

Američki zvaničnik je za agenciju Reuters kazao da je SAD u napadu na Siriju koristio rakete Tomahawk.

Ministarstvo odbrane Velike Britanije je saopćilo da su borbeni avioni tipa Tornado ispalili rakete Storm Shadow.

Francuska je objavila videosnimak koji prikazuje borbene avione tipa Rafale kako izvode napade.

SAD, Francuska i Velika Britanija tokom noći su gađale “glavni istraživački centar” i “dva centra za proizvodnju tajnog hemijskog programa” sirijskih vlasti, izjavila je francuska ministrica odbrane Florence Parly.

Pogođeni ciljevi

Sirijska vojska je saopćila da su SAD i saveznici ispalili 110 projektila tokom zajedničkog napada na Siriju.

“Naša protuzračna odbrana efikasno je pogodila većinu tih projektila”, rekao je general Ali Mayhoub u obraćanju na sirijskoj televiziji.

Rusija nije koristila svoje sisteme protuzračne odbrane u Siriji kako bi suzbila raketne udare, saopćilo je ranije Ministarstvo odbrane Rusije.

General Mayhoub je rekao da je jedna raketa pogodila Naučni istraživački centar u Barzehu nedaleko od Damaska, oštetivši jednu zgradu, dok su u Homsu tri osobe povrijeđene.

Ruska vojska je saopćila da su sirijski sistemi odbrane oborili svih 12 raketa koje su gađale sirijsku zračnu bazu u Dumairu, istočno od Damaska.

Sirijske snage upotrijebile su sisteme zračne odbrane proizvedene u Sovjetskom Savezu S-125, S-200, “Buk” i “Kvadrat”, saopštilo je danas rusko Ministarstvo odbrane.

“Ovi sistemi protuzračne odbrane proizvedeni su u SSSR-u prije više od 30 godina”, navodi se u saopćenju, prenosi Tass.

Napad je pogodio i vojni depo u istočnom Qalamounu, sjeverozapadno od Damaska, lokaciju u Masyafu 170 kilometara sjeverno od prijestonice.

Izvor: Agencije