Napad na Siriju, a možda i ne, i Trumpovi tvitovi koji zbunjuju svijet

Nalog Donalda Trumpa na ovoj društvenoj mreži prate čelnici država, sigurnosne službe, vlade, mediji... (Reuters)

Piše: Mohamed al-Najjar

Cijeli sesvijet , izgleda, počeo vrtjeti oko objava američkog predsjednika Donalda Trumpa na Twitteru, koji čas prijeti Rusiji da su američke rakete na putu da pogode ruskog saveznika Siriju, čas odustaje od prijetnji, i to u samo 24 sata u kojima je svijet prošao kroz trenutke nezapamćene napetosti.

Trumpov račun na Twitteru prati više od 50 miliona ljudi širom svijeta, zbog čega je izbio na vrh liste najpraćenijih svjetskih čelnika. Njegov račun prate čelnici država, sigurnosne službe, vlade, pa sve do medija, koji su već navikli da od tvitova prvog čovjeka Bijele kuće naprave vanredne vijesti, kojima bi ekrane obojili u crveno.

U srijedu, u vrijeme dok je narod Amerike još bio duboko u snu, američki predsjednik odlučio je napisati na Twitteru upozorenje Rusiji koje je regiju i svijet stavilo u puno stanje pripravnosti. Predsjednikov omiljeni televizijski kanal Fox News prenio je prijetnje ruskog ambasadora u Libanu da će svaki američki projektil ispaljen na Siriju biti srušen, na što je američki predsjednik reagovao.

“Rusija se kune da će srušiti svaki projektil ispaljen na Siriju. Budi spremna, Rusijo, jer oni dolaze, lijepi, novi, pametni. Vi ne biste trebali biti saveznici Životinji Koja Plinom Ubija vlastiti narod i uživa u tome”, napisao je Trump.

Nezapamćene tenzije

Ovakva objava američkog predsjednika na Twitteru podigla je stanje pripravnosti u Siriji, regiji i brojnim svjetskim državama na najviši nivo. Došlo je do pooštravanja ruske retorike prema Americi, kojom se ta država upozorava da ne pokušava bilo kakav napad na Siriju. Rusko Ministarstvo vanjskih poslova poručilo je Trumpu da američki “pametni projektili” trebaju ciljati teroriste, kako su ih nazvali, a ne Vladu Sirije.

Potom su uslijedile reakcije Damaska, Teherana, Ankare, Londona, Pariza, zbog čega je generalni sekretar Ujedinjenih naroda Antonio Guterres pozvao velesile da se suzdrže od eskalacije nakon objave američkog predsjednika na Twitteru.

U svjetlu takvih dešavanja cijene nafte dostigle su najvišu cijenu još od kraja 2014. godine. Terminski ugovori za sirovu naftu tipa Brent u četvrtak ujutro iznosili su 72,14 dolara po barelu, što je povećanje za 0,1 posto u odnosu na prethodno zatvaranje. Također, povećala se vrijednost terminskih ugovora za američku referentnu marku West Texas Intermediate na 67,03 dolara po barelu, što je povećanje za 0,3 posto u odnosu na ranije trgovanje.

Poremećaj u aviosaobraćaju

U aviosaobraćaju na prostoru Bliskog istoka zavladao je haos. Aviokompanija Kuwait Airways obustavila je, iz sigurnosnih razloga, letove prema Bejrutu. Pojedine velike aviokompanije preusmjerile su letove nakon što je Evropska agencija za kontrolu zračnog prometa (Eurocontrol) upozorila avione u istočnom dijelu Sredozemlja da budu na oprezu zbog mogućih zračnih napada na Siriju.

Na sajtu Flightradar24, koji prikazuje mapu kretanja svih civilnih aviona u svijetu, nakon Trumpovih prijetnji jasno se moglo vidjeti sablasno nebo nad Sirijom, ali i stotinama kilometara od njenih granica.

Prijetnje su kontinuirano dolazile cijeli dan iz Bijele kuće i američkog Ministarstva odbrane, u kojima se isticalo kako su sve opcije u Siriji otvorene, osim toga što su naglašavali da još nije donesena nikakva odluka o napadu na Siriju. 

‘Napadamo, ne napadamo’

Nakon otprilike 24 sata, opet u vrijeme dok je američki narod bio u snu, Trump je odlučio objaviti još jedan tvit, koji se činio potpuno drugačijim od onog prethodnog “Pripremi se, Rusijo”. Tako je u četvrtak u podne napisao: “Nikad nisam rekao kada će se napad na Siriju dogoditi. Može biti vrlo brzo, a možda i uopće ne.”

Između objavljivanja ta dva tvita vijesti koje su pristizale iz Washingtona potvrđivale su da Trump zaista želi izvesti vojni napad širokih razmjera na Siriju, kao odraz konstantnih sastanaka Vijeća za nacionalnu sigurnost SAD-a.

Trumpove objave na Twitteru, koje su prvo dovele do eskalacije bez presedana, a zatim izgledale kao pokušaj smirivanja tenzija, analitičari i posmatrači protumačili su kao konfuziju u stavovima američkog predsjednika, koji je već navikao iznositi stavove posredstvom svog Twitter-naloga prije konsultacija s tradicionalnim krugovima odlučivanja u SAD-u.

Trumpove objave postale su predmet ismijavanja pojedinih korisnika društvenih mreža, dok neki čak smatraju da su predsjednik Trump i njegov račun na Twitteru postali prijetnja za stabilnost u svijetu.

‘Oduzmite mu telefon’

Britanski list Times objavio je u četvrtak tekst u kojem poziva Trumpa da prestane koristiti Twitter i davati izjave posredstvom njega. Times navodi kako je sirijski sukob došao do trenutka kad je postao velika globalna prijetnja te da predsjednik Trump treba “donositi zrele odluke, a ne da upućuje prijetnje posredstvom svojih objava na Twitteru”.

List je zatražio od predsjednika da preda svoj telefon u sljedećim danima načelniku Združenog generalštaba američkih oružanih snaga te da se suzdrži od iznošenja svojih osjećaja o krizi kroz nepotpune tvitove, kako su to opisali.

U svjetlu rastuće napetosti u svijetu Twitter-nalog američkog predsjednika postao je jedan od izvora koji kontrolišu stabilnost ili napetost u SAD-u i šire. Indeksi dionica i tržišta također se mijenjaju u skladu s njegovim objavama. Još važnije u svemu tome: na stabilnost ili rast tenzija među narodima i državama znatno su počele utjecati objave koje američki predsjednik tipka na mobitelu.

Izvor: Agencije