Ubijena još dva Palestinca u Pojasu Gaze

Izraelska vojska ubila je 34 palestinska demonstranta od kako su se sukobi kod granice intenzivirali 30. marta (EPA)

Naoružani pripadnik Hamasa je ubijen u četvrtak, a drugi je ranjen u izraelskom zračnom udaru na Pojas Gaze, prenose agencije.

Reuters javlja, pozivajući se na palestinke medicinske službe, da su izraleski vojnici kasnije ubili i čovjeka koji je bio u blizini granice, dok napetosti na graničnom području Izraela i Pojasa Gaze još tinjaju.

Izraelska vojska je priopćila da je zračni udar pokrenut kao odgovor na bombaški napad na vojno vozilo koji se dogodio kod granice u srijedu, u kome nije bilo žrtava.

Zona zabrane kretanja

Kada su naoružani ljudi otvorili vatru na letjelicu, na nju je odgovoreno vatrom, priopćila je izraelska vojska.

Na drugog čovjeka je otvorena vatra kada se zatekao u blizini granične ograde na jugu Pojasa Gaze, kod grada Khan Younisa, i podlegao je u bolnici, priopćili su palestinski medicinski dužnosnici.

Izrael je proglasio zonu zabrane kretanja u blizini granice s Gazom, koju pokušava provoditi, te je emitirao snimku presječene granične ograde, navodeći da su duž granice podmetnuti eksplozivi kako bi se ugrozili njegovi vojnici.

Obje strane pripremaju se za palestinske prosvjede na granici Gaze i Izraela u petak, što će biti treći krug prosvjeda, koji bi trebali doživjeti vrhunac polovicom svibnja, na 70. godišnjicu osnivanja Izraela.

Uz dvojicu poginulih u četvrtak, izraelska vojska ubila je ukupno 34 palestinska prosvjednika otkako su se sukobi kod granice intenzivirali 30. ožujka, izazivajući međunarodne osude.

Izrael krivi Hamas

Istovremeno je, prema palestinskim izvorima, ranjeno najmanje 3.000 ljudi.

Izrael smatra prosvjede pokušajem Hamasa, skupine koja je de facto vladar Gaze, da podgrije palestinsko neprijateljstvo prema njemu i pruži opravdanje za eventualne napade preko granične ograde, prenosi Reuters.

U međuvremenu su izraelski dužnosnici, uključujući premijera Benjamina Netanyahua, pohvalili sigurnosne snage za “čuvanje granica zemlje”.

Izvor: Al Jazeera i agencije