Erdogan i Trump: Ostati u bliskom kontaktu zbog Sirije

Trump je na svom nalogu na Twitteru zaprijetio da će SAD poslati rakete na Siriju (EPA)

Američki predsjednik Donald Trump i turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan razgovarali su o krizi u Siriji i dogovorili se da će zbog situacije ostati u bliskom kontaktu, objavila je Bijela kuća.

“Predsjednik Donald J. Trump danas je s predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom iz Turske razgovarao o aktualnoj krizi u Siriji. Dvojica čelnika složila su se da će zbog situacije ostati u bliskom kontaktu”, objavila je Bijela kuća bez dodatnih detalja.

Ovo je potvrđeno i u saopćenju iz ureda turskog predsjednika. Navodi se da su Erdogan i Trump tokom razgovora razmatrali najnovije događaje u Siriji, prenijela je agencija Anadolija.

SAD i njegovi saveznici razmatraju hoće li napasti Siriju zbog navodnog hemijskog napada u pobunjeničkoj Doumi pored Damaska u subotu, za koji su ljekarske organizacije rekle da je usmrtio desetke ljudi.

Trump je u srijedu upozorio Rusiju na moguću vojnu akciju u Siriji i kritikovao Moskvu zbog podrške sirijskom predsjedniku Basharu al-Assadu.

On je u srijedu na svom nalogu na Twitteru zaprijetio da će SAD poslati rakete na Siriju.

Opasnost od ozbiljnih sukoba

Turski ministar odbrane Nurettin Canikli ranije je upozorio da bi potencijalni sukob Rusije i SAD-a u Siriji mogao zapaliti Bliski istok.

“Ako se dogodi napad protiv snaga (u Siriji), koje podržava Rusija, ili ako dođe do napada snaga koje podržava SAD, Rusija se neće moći držati po strani, u suprotnom će izgubiti svoj utjecaj, tako da bi mogli izbiti ozbiljni sukobi”, rekao je turski ministar u srijedu.

Canikli je naglasio da takva opasnost postoji već duže vrijeme i da će biti relevantna u budućnosti, prenio je TASS.

Nakon Trumpovih prijetnji Ministarstvo vanjskih poslova Rusije navelo je da bi američke rakete mogle uništiti dokaze za navodni hemijski napad.

Izvor: Agencije