Izrael ne želi provesti istragu o ubistvima Palestinaca

Izrael ističe da je odgovorio na palestinske nerede duž granice (EPA)
Izrael ističe da je odgovorio na palestinske nerede duž granice (EPA)

Dva dana nakon što je najmanje 17 Palestinaca ubijeno, a 1.500 povrijeđeno, u pucnjavi izraelskih vojnika tokom protesta u Pojasu Gaze, izraelski ministar odbrane Avigdor Lieberman odbacio je pozive da se provede nezavisna istraga o tom događaju.

Glavni sekretar UN-a Antonio Guterres, međunarodne organizacije za ljudska prava i vođa ljevičarske izraelske stranke zatražili su istragu tih smrtnih slučajeva.

Izrael ističe da je odgovorio na palestinske nerede duž granice gdje su se deseci hiljada Palestinaca okupili u ime palestinskih izbjeglica koji su pobjegle ili su protjerane iz svojih domova u današnjem Izraelu.

“Glede istražne komisije, to se neće dogoditi”, rekao je Lieberman za izraelski vojni radio.

Liberman je stao u odbranu izraelskih vojnika, kazavši da su postupili “tačno u skladu s procedurama.”

“Nisu pucali u nikoga ko nije bio opasnost i nije se približavao ogradi na granici”, dodao je.

Pucalo se i u Palestince koji nisu direktna prijetnja

No mnoge video snimke, koje je izraelska vojska odbacila kao “Hamasovu propagandu”, pokazuju da se pucalo u Palestince koji nisu bili direktna prijetnja.

Izrael tvrdi da su desetorica ubijenih bili aktivni pripadnici oružanog krila Hamasa i još dviju drugih oružanih grupa, dok Hamas tvrdi da su samo petorica ubijenih bili pripadnici njegovog oružanog krila.

Palestinci su u petak obilježili “Dan Zemlje” kojim se održava pomen na šestoricu izraelskih Arapa ubijenih 1976. tokom demonstracija protiv izraelske zapljene palestinske zemlje.

Pogranični protest je trebao trajati šest sedmica, a organizatori su ga nazvali nenasilnim.

Organiziran je duž 65 kilometara granice na kojoj su postavljeni šatori i to na katolički Veliki petak i početak jevrejske Pashe.

Arapsko-izraelski rat 1948. godine, izazvao je masovni egzodus Palestinaca iz područja koja su danas izraelska.

Mnogi od njih i njihovi potomci sada žive u Pojasu Gaze, na Zapadnoj obali i u susjednim zemljama jer im Izrael ne dopušta povratak te ističe da se oni trebaju preseliti u buduću državu koju traže u okviru Zapadne obale i Gaze.

Očekuje se da će protesti kulminirati 15. maja kad Palestinci obilježavaju Nakbu (Katastrofu), odnosno dan kad je stvorena Država Izrael.

Izvor: Agencije


Povezane

Generalni sekretar Ujedinjenih naroda pozvao je na nezavisnu istragu o smrti 17 Palestinaca u pojasu Gaze koje su ubili pripadnici izraelske vojske. Više od 1.400 ljudi je ozlijeđeno na protestima organiziranim povodom Dana zemlje. Hiljade Palestinaca jučer su na izraelskoj granici protestovali u znak kolektivnog otpora okupaciji i oduzimanju njihove zemlje.

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO