Izrael ne želi provesti istragu o ubistvima Palestinaca

Izrael ističe da je odgovorio na palestinske nerede duž granice (EPA)

Dva dana nakon što je najmanje 17 Palestinaca ubijeno, a 1.500 povrijeđeno, u pucnjavi izraelskih vojnika tokom protesta u Pojasu Gaze, izraelski ministar odbrane Avigdor Lieberman odbacio je pozive da se provede nezavisna istraga o tom događaju.

Glavni sekretar UN-a Antonio Guterres, međunarodne organizacije za ljudska prava i vođa ljevičarske izraelske stranke zatražili su istragu tih smrtnih slučajeva.

Izrael ističe da je odgovorio na palestinske nerede duž granice gdje su se deseci hiljada Palestinaca okupili u ime palestinskih izbjeglica koji su pobjegle ili su protjerane iz svojih domova u današnjem Izraelu.

“Glede istražne komisije, to se neće dogoditi”, rekao je Lieberman za izraelski vojni radio.

Liberman je stao u odbranu izraelskih vojnika, kazavši da su postupili “tačno u skladu s procedurama.”

“Nisu pucali u nikoga ko nije bio opasnost i nije se približavao ogradi na granici”, dodao je.

Pucalo se i u Palestince koji nisu direktna prijetnja

No mnoge video snimke, koje je izraelska vojska odbacila kao “Hamasovu propagandu”, pokazuju da se pucalo u Palestince koji nisu bili direktna prijetnja.

Izrael tvrdi da su desetorica ubijenih bili aktivni pripadnici oružanog krila Hamasa i još dviju drugih oružanih grupa, dok Hamas tvrdi da su samo petorica ubijenih bili pripadnici njegovog oružanog krila.

Palestinci su u petak obilježili “Dan Zemlje” kojim se održava pomen na šestoricu izraelskih Arapa ubijenih 1976. tokom demonstracija protiv izraelske zapljene palestinske zemlje.

Pogranični protest je trebao trajati šest sedmica, a organizatori su ga nazvali nenasilnim.

Organiziran je duž 65 kilometara granice na kojoj su postavljeni šatori i to na katolički Veliki petak i početak jevrejske Pashe.

Arapsko-izraelski rat 1948. godine, izazvao je masovni egzodus Palestinaca iz područja koja su danas izraelska.

Mnogi od njih i njihovi potomci sada žive u Pojasu Gaze, na Zapadnoj obali i u susjednim zemljama jer im Izrael ne dopušta povratak te ističe da se oni trebaju preseliti u buduću državu koju traže u okviru Zapadne obale i Gaze.

Očekuje se da će protesti kulminirati 15. maja kad Palestinci obilježavaju Nakbu (Katastrofu), odnosno dan kad je stvorena Država Izrael.

Izvor: Agencije