Bugarska odustala od Evropskog sporazuma o nasilju u porodici

'Konvencija je izazvala velika strahovanja u bugarskom društvu', tvrdi bugarski premijer (EPA)

Bugarska je u sredu odustala od ratifikacije Evropskog sporazuma o nasilju u porodici jer se, navodno, tome protive konzervativni krugovi.

“Vlada je to odobrila, ali reakcije našeg koalicionih partnera, kao i pravoslavne crkve i velikog muftije bile su veoma oštre”, rekao je desničarski premijer Bojko Borisov da bi objasnio svoju odluku.

Ta Konvencija Saveta Evrope “o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u porodici”, nazvana i Istanbulskom konvencijom, “izazvala je velika strahovanja u bugarskom društvu”, dodao je šef koalicione vlade nacionalističkih partija.

Podnet Skupštini na ratifikaciju u januaru, taj evropski sporazum je podelio političare u vreme kada Bugarska prvi put predsedava Evropskom unijom.

Spor se koncentrisao oko pojma “rod”, koji je pomenut u tekstu, i njegovog prevoda na bugarski jezik.

Sporan ‘treći spol’

Nacionalisti, ali i socijalistička opozicija, tvrde da su zabrinuti jer taj termin otvara put za priznavanje “trećeg pola” i braka homoseksualaca.

Jedna od nacionalističkih partija u koaliciji videla je to kao otvaranje vrata da se u školama uči o “nestereotipnim rodovima kao što su homoseksualnost, transvestitizam i drugi” i zapretila da će napustiti Vladu.

Pravoslavna crkva, veoma uticajna u Bugarskoj, koja ima i veliku muslimansku manjinu, govorila je o “moralnoj dekadenciji”.

“Pažnja Bugara je skrenuta s teme – nasilja nad ženama”, rekla je za AFP Danijela Gorbunova iz nevladine organizacije Bugarski centar za istraživanje roda, a dodala i da je homofobičan jezik uobičajen među bugarskim političarima i medijima.

Vlada Bugarske nije isključila mogućnost da ponovo podnese tekst Skupštini, ali tek posle proučavanja i još debate.

Slovačka je u februaru takođe otkazala ratifikaciju Istanbulske konvencije, koja je, prema rečima njene vlade, nespojiva s ustavnom definicijom braka muškarca i žene.

Do sada je ovaj tekst iz 2011. godine ratifikovalo 28 zemalja Saveta Evrope, od čega je 17 članica EU-a.

Izvor: Agencije