UN: Humanitarna pomoć meta napada sirijskih snaga

Od početka ove godine u Siriji je poginulo najmanje 1.000 djece (EPA)

Ujedinjeni narodi poručili su da je čak i humanitarna pomoć koja se šalje u Istočnu Ghoutu nerijetko meta napada snaga sirijskog predsjednika Bashara al-Assada.

Vijeće sigurnosti UN-a u srijedu će održati hitan sastanak iza zatvorenih vrata posvećen situaciji u Siriji, a tu sjednicu zatražile su Francuska i Velika Britanija, saopćili su diplomatski izvori.

Sastanak će biti održan zbog pogoršavanja situacije na terenu u Siriji i odsustva primjene privremenog prekida vatre, kako je zatraženo rezolucijom Vijeća sigurnosti UN-a usvojenom 24. februara, dodali su isti izvori.

UN-ov glasnogovornik za humanitarna pitanja Jens Laerke rekao je da se na području Istočne Ghoute dešava prava “humanitarna drama”, prenosi agencija Anadolija.

Izrazio je pesimizam u vezi sa slanjem humanitarne pomoći u Istočnu Ghoutu ako Assadove snage nastave s napadima na tom području.

Podsjetio je da se zbog napada Assadovih snaga konvoj UN-a u ponedjeljak odmah morao vratiti iz Doume, grada u opkoljenoj enklavi Istočna Ghouta, iako nije uspio podijeliti ni dostavljenu pomoć.

Borba za preživljavanje

“Jučer smo na tom području svjedočili pravoj ljudskoj drami. U trenucima kad je konvoj stigao u grad nastavljeni su napadi i zato smo se morali povući. Ranije smo dobili dozvolu za dostavu humanitarne pomoći za približno 70.000 civila. Jučer smo pokušali dostaviti pomoć za približno 25.000 civila, ali neki kamioni ipak su se morali vratiti. Upravo zbog toga nemamo precizne podatke o tome koliko je civila uopće dobilo pomoć. Ponovo apelujemo na poštivanje primirja u Istočnoj Ghouti”, rekao je Laerke.

Istakao je da u četvrtak na to područje namjeravaju poslati novi konvoj humanitarne pomoći ako im Assadov režim garantuje sigurnost.

S druge strane, Christophe Boulierac, glasnogovornik UNICEF-a, rekao je da je u Istočnoj Ghouti postala svakodnevnica da civili većinu vremena provode u podzemnim skloništima.

Istakao je da u podrumima nekih zgrada živi i po nekoliko stotina civila da bi se zaštitili od bombaških napada.

Naglasio je da je samo od početka ove godine u Siriji poginulo najmanje 1.000 djece.

Istočna Ghouta je enklava nadomak Damaska koju pod kontrolom drže snage sirijske opozicije, a koja je već šestu godinu pod opsadom snaga odanih Assadovom režimu. Blizu 400.000 civila u toj enklavi suočeno je sa svakodnevnim napadima i bori se za golo preživljavanje.

Izvor: Agencije