Francuska se nudi da posreduje između Turske i SDF-a

Pariz je pružio uvjeravanja SDF-u da podržava stabilizaciju sjeverne Sirije (EPA)

Francuska se ponudila da posreduje između Turske i Sirijskih demokratskih snaga (SDF), u kojima su najbrojniji Kurdi, saopćeno je iz kabineta francuskog predsjednika Emmanuela Macrona.

Pariz je pružio uvjeravanja Sirijskim demokratskim snagama da podržava stabilizaciju sjeverne Sirije, prenosi Reuters.

Kurdski zvaničnik Khaled Eisa nakon susreta Macrona i delegacije sa sjevera Sirije, u kojoj su bili i predstavnici kurdske milicije Jedinice za zaštitu naroda (YPG), rekao je da je francuski predsjednik obećao da će uputiti francuske vojnike u Manbij kako bi podržali borbu protiv grupe Islamska država Irak i Levant i odvratili Tursku od napredovanja ka tom gradu, prenosi Reuters.

Iz Macronovog kabineta to nisu željeli komentirati, prenosi Tanjug.

Turska ofanziva

Vijeće za nacionalnu sigurnost u Ankari ranije je saopćilo da će Turska poduzeti akciju ako se pobunjenici ne budu odmah povukli iz sirijskog regija Manbij i oblasti istočno od Eufrata.

Turska je prošle sedmice izvršila ofanzivu na sirijski grad Afrin nakon dvomjesečne ofanzive protiv YPG-a i više je puta prijetila da će svoje operacije proširiti dalje na istok do Manbija gdje su stacionirane američke trupe, navodi Reuters.

Širenje turske vojne ofanzive na mnogo veću teritoriju, koju drže Kurdi na istoku, što je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan obećao da će učiniti, dovelo bi do rizika od konfrontacije između NATO-saveznika koji su u sporu o američkoj politici u Siriji i drugim pitanjima, navodi agencija.

Izvor: Agencije