Natalitet u Njemačkoj raste zahvaljujući doseljenicima

Beba je bila na intenzivnoj njezi dok nije dostigla težinu 3,2 kilograma (EPA)
Beba je bila na intenzivnoj njezi dok nije dostigla težinu 3,2 kilograma (EPA)

Broj novorođene djece u Njemačkoj već pet godina raste, što stručnjaci povezuju s dolaskom većeg broja migranata i time što sve više žena rađa nakon 30. godine, saopćio je danas Savezni statistički ured u Wiesbadenu.

“Godine 2016. na području Njemačke rođeno je 792.131 dijete, što je za 55.000 ili sedam posto više nego godinu prije”, stoji u saopćenju koje je prenijela Hina, dodavši da je toliki broj rođenih posljednji put bio prije više od 20 godina, 1996.

S 1,59 djece po majci Njemačka je u sredini ljestvice zemalja Evropske unije.

Kao razlog povećanja nataliteta statističari navode pojačano useljavanje i to što žene više nego ranije rađaju kad imaju između 30 i 37 godina.

Žene iz Turske i Sirije

Više od 185.000 djece rodile su majke čije državljanstvo nije njemačko, što je porast za 25 posto. Porastu nataliteta u toj grupi doprinosi što su to žene iz Turske ili Sirije, gdje porodice imaju više djece nego porodice na Zapadu.

Kod majki s njemačkim državljanstvom zabilježen je porast nataliteta za tri posto. Taj laki porast povezuje se s poboljšanjem uvjeta života uslijed pozitivnog privrednog razvoja.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO