Natalitet u Njemačkoj raste zahvaljujući doseljenicima

Beba je bila na intenzivnoj njezi dok nije dostigla težinu 3,2 kilograma (EPA)

Broj novorođene djece u Njemačkoj već pet godina raste, što stručnjaci povezuju s dolaskom većeg broja migranata i time što sve više žena rađa nakon 30. godine, saopćio je danas Savezni statistički ured u Wiesbadenu.

“Godine 2016. na području Njemačke rođeno je 792.131 dijete, što je za 55.000 ili sedam posto više nego godinu prije”, stoji u saopćenju koje je prenijela Hina, dodavši da je toliki broj rođenih posljednji put bio prije više od 20 godina, 1996.

S 1,59 djece po majci Njemačka je u sredini ljestvice zemalja Evropske unije.

Kao razlog povećanja nataliteta statističari navode pojačano useljavanje i to što žene više nego ranije rađaju kad imaju između 30 i 37 godina.

Žene iz Turske i Sirije

Više od 185.000 djece rodile su majke čije državljanstvo nije njemačko, što je porast za 25 posto. Porastu nataliteta u toj grupi doprinosi što su to žene iz Turske ili Sirije, gdje porodice imaju više djece nego porodice na Zapadu.

Kod majki s njemačkim državljanstvom zabilježen je porast nataliteta za tri posto. Taj laki porast povezuje se s poboljšanjem uvjeta života uslijed pozitivnog privrednog razvoja.

Izvor: Agencije