Premijer Malezije: Rohinje više nisu unutrašnje pitanje Mijanmara

Rohinja izbjeglice koje bježe pred progonom vlade Mijanmara su primarna meta za radikalizaciju grupi ISIL, kaže Razak (EPA)
Rohinja izbjeglice koje bježe pred progonom vlade Mijanmara su primarna meta za radikalizaciju grupi ISIL, kaže Razak (EPA)

Malezijski premijer Najib Razak izjavio je da raseljavanje Rohinja muslimana više nije unutrašnja stvar Mijanmara, dok su zemlje jugoistočne Azije potpisale sporazum o saradnji u borbi protiv terorizma na konferenciji regionalnih lidera.

Najib je dao tu izjavu na sastanku desetočlanog Udruženja zemalja jugoistočne Azije (ASEAN) koji se održava u Australiji.

Samit je popraćen protestima protiv vlada Mijanmara i Kambodže, prenosi Fena.

U naglašenom i neuobičajenom odmaku od politike nemiješanja u unutrašnja pitanja susjedne zemlje iz regionalne grupe, Najib je izjavio da su Rohinja izbjeglice koje bježe pred progonom vlade mijanmarske čelnice Aung San Suu Kyi primarna meta za radikalizaciju grupi Islamska država Irak i Levant.

Sigurnosna prijetnja

“Zbog patnji Rohinja naroda i njihovog raseljavanja širom regije, situacija u državi Rakhine u Mijanmaru više se ne može smatrati isključivo unutrašnjim pitanjem. Osim toga, taj se problem ne bi trebao posmatrati samo kroz humanitarnu prizmu jer ima potencijal da se razvije u ozbiljnu sigurnosnu prijetnju regiji”, izjavio je Najib u završnim komentarima prije potpisivanja sporazuma o borbi protiv terorizma.

“Rakhine, s desecima hiljada očajnih i odbačenih ljudi koji ne vide nadu u budućnosti, bit će plodno tlo za radikalizaciju i regrutiranje od grupe Islamska država Irak i Levant i njoj bliskih grupa”, dodao je Najib, prenosi AP.

Rohinje su vrlo siromašna i marginalizirana zajednica u Mijanmaru, koja nema ni pravo na državljanstvo i pravo glasa, podsjeća agencija Hina.

Vojna kampanja u Mijanmaru, koju UN naziva etničkih čišćenjem, natjerala je na izbjeglištvo gotovo 700.000 muslimana Rohinja od augusta prošle godine.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO