Evropski parlament imao tajne razgovore s Pjongjangom

Delegacija EP-a je paralelno imala sastanke sa zvaničnicima iz SAD-a, Kine, Japana i Južne Koreje u cilju podsticanja dijaloga sa Sjevernom Korejom (EPA)

Delegacija Evropskog parlamenta saopćila je u srijedu da je tokom tri godine vodila tajne pregovore sa Sjevernom Korejom kako bi je uvjerila da odustane od nuklearnog programa.

“Tajno smo se sastali sa sjevernokorejskim zvaničnicima u četrnaest navrata. Razumjeli smo njihovu zabrinutost, a i oni našu”, rekao je britanski poslanik Nirj Deva novinarima poslije plenarne sjednice Evropskog parlamenta, prenosi Beta.

Prema njegovim riječima, tokom tajnih sastanaka održanih u Briselu evropski poslanici su “neprekidno” ponavljali da je “dijalog bez preduvjeta” jedini način postizanja dogovora.

Paralelni sastanci

Deva je rekao da je delegacija paralelno imala sastanke sa zvaničnicima iz Sjedinjenih Američkih Država, Kine, Japana i Južne Koreje u cilju podsticanja dijaloga sa Sjevernom Korejom.

Britanski poslanik je dodao da je poslije najave o predstojećem sastanku američkog predsjednika Donalda Trumpa i lidera Sjeverne Koreje Kim Jong-una odlučeno da se objelodane ti tajni razgovori.

Izvor: Agencije