Mediji: Libijska djeca igraju se egzekucija u stilu grupe ISIL

Moguće je da djeca 'glume' pogubljenja koja je izvodio komandant libijskih specijalnih snaga Al-Werfalli (Screenshot)

Videosnimak koji prikazuje libijsku djecu kako se “igraju masovne egzekucije” po ugledu na masovna strijeljanja koja izvode borci grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL), objavljen je na društvenim mrežama.

Uznemirujući snimak nastao je u Benghaziju, na istoku Libije, prenosi Tanjug.

Na njemu se vide dječaci koji kleče s rukama podignutim iznad glave, dok jedan od njih dječijom puškom ide od jednog do drugog i “ubija” ih. Oni nakon toga padaju na zemlju, a “egzekutor” ponovo puca po njima.

Navodi da te scene podsjećaju na masovna pogubljenja koja je ISIL redovno izvodio.

Optužba ICC-a

Moguće je, međutim, da djeca “glume” pogubljenja koja je izvodio komandant libijskih specijalnih snaga (Al-Saiqa) Mahmoud al-Werfalli.

Al-Werfalli je nekoliko puta snimljen kako sam ubija zatvorenike ili drugima naređuje da to učine. Autentičnost tih snimaka ne dovodi se u pitanje s obzirom na to da ih je objavljivala i sama Al-Saiqa.

Al-Werfallija je Međunarodni krivični sud (ICC) 2017. godine optužio za ratne zločine, a nakon toga ga je uhapsila libijska armija. On se, ipak, u januaru ponovo pojavio na jednom snimku na kojem likvidira deset zarobljenika ispred džamije u Benghaziju.

Misija UN-a u Libiji sada je zatražila hitno izručenje kontroverznog komandanta.

Izvor: Agencije