Izraelski vojnici ranili desetke demonstranata u Gazi

Izraelski vojnici prilikom intervencije koristili su bojevu i gumenu municiju i suzavac (Anadolija)

Najmanje 27 osoba ranjeno je u napadu izraelskih vojnika na demonstrante koji su se okupili u pograničnom dijelu Gaze kako bi protestovali zbog odluke SAD-a o priznavanju Jerusalema za glavni grad Izraela, javlja Anadolija.

Glasnogovornik palestinskog Ministarstva zdravstva iz Gaze Eshref al-Kudra rekao je za Anadoliju da su izraelski vojnici nasrnuli na demonstrante i pritom ranili 27 osoba, od čega je dvoje zadobilo teže povrede.

Izraelski vojnici prilikom intervencije koristili su bojevu i gumenu municiju i suzavac.

Hamas pozvao na proteste

Protesti su održani na poziv palestinskog pokreta Hamas, ispred džamije Palestina u Gazi, i u njima je učestvovao veliki broj Palestinaca.

Okupljeni su nosili transparente na kojima je pisalo “Jerusalem je naš” i “Ahmad Jarrar je šehid”.

Mushir el-Misri, zvaničnik Hamasa, u obraćanju prisutnima rekao je da protestima žele iskazati gnjev i nezadovoljstvo prema SAD-u.

“Ovdje smo se okupili kako bismo prema cionistima i SAD-u, koji ih pomaže, pokazali gnjev i prisjetili se šehida Ahmada Jarrara, koji je postao simbol otpora protiv Izraela”, rekao je El-Misri.

Dodao je da je Jarrar svojim primjerom pokazao kako se boriti protiv Izraela.

“Jarrar nam je pokazao da su otpor i rat najbolji put nakon neuspjeha u pregovorima s Izraelom”, kazao je El-Misri.

‘Judeizacija Jerusalema’

Istakao je i da će politika SAD-a i Izraela u vezi s “judaizacijom Jerusalema” i širenjem jevrejskih naselja završiti neuspjehom.

“Nećemo odustati od ideje da Jerusalem pripada Arapima i muslimanima. Omladina na Zapadnoj obali sposobna je za borbu protiv okupacije”, rekao je El-Misri.

Na kraju je oštro kritikovao i politiku pojedinih arapskih zemalja u cilju normalizacije odnosa s Izraelom.

Podsjetimo: izraelske snage ubile su 6. februara Palestinca Ahmada Jarrara na okupiranoj Zapadnoj obali, tvrdeći da je on bio vođa oružane grupe odgovorne za zasjedu u kojoj je ubijen jedan jevrejski naseljenik.

Izraelski vojnici bili su u potjeri za posljednjim članom te grupe, za koju Izrael tvrdi da je ubila rabina Raziela Shevaha u pucnjavi 9. januara kod Nablusa.

Izvor: Agencije