Slovenija očekuje jači angažman EU-a u graničnom sporu

Evropska komisija prvo treba pojasniti Hrvatskoj da je presudu potrebno poštivati i realizirati, rekao je Miro Cerar (lijevo) (EPA)

Slovenija insistira na provođenju arbitražne presude o granici s Hrvatskom i očekuje jači angažman Evropske komisije, poručili su premijer i predsjednik Slovenije, Miro Cerar i Borut Pahor, nakon što je predsjednik EK-a Jean-Claude Juncker rekao da je granični spor dvije zemlje i bilateralni i evropski problem te da je odgovornost obje strane da ga riješe.

Nakon Junckerove izjave da su Hrvatska i Slovenija odgovorne za spor koji je “bilateralno, ali i evropsko pitanje i problem koji trebaju riješiti”, Cerar je novinarima u Ljubljani rekao da u tome ne vidi promjenu stava Brisela prema arbitraži, prenosi Tanjug.

“Bilo kakav nastup predsjednika EK-a ne mijenja činjenicu da je EK kao cjelina prihvatila vrlo jasan stav da podržava provođenje arbitražne odluke, što je više puta ponovila”, kazao je on.

‘Politizacija’ problema

Cerar je naglasio da nije tačno da Slovenija ne prihvata pomoć koju u tom procesu nudi Brisel, dodajući da očekuje pomoć EK-a pri provođenju presude, ali da Hrvatska to odbija, prenijela je Hina.

On je istakao da je Junckeru i potpredsjedniku EK-a Fransu Timmermansu više puta rekao da Slovenija “u sadašnjoj fazi” želi pomoć EK-a, ali da njen prvi korak mora biti da pojasni Hrvatskoj da je presudu potrebno poštivati i realizirati.

Kako je naglasio, političke izjave ne mogu promijeniti činjenicu da je jedini put za Evropsku uniju i dvije njene članice da se arbitražna presuda ispoštuje.

Cerar je napomenuo da bi različito tumačenje predstavljalo “politizaciju” problema, koji se zapravo tiče međunarodnog prava i prava EU-a, što bi moglo djelovati i na pristupne procese kandidata.

“Znamo da je Hrvatska u EU ušla pod uvjetom da će poštivati arbitražnu presudu”, rekao je Cerar.

Ljubljana očekuje potvrdu EK-a

Sličan stav iznio je Pahor u razgovoru s predsjednikom Ureda EK-a u Ljubljani Zoranom Stančićem.

Kako se navodi u saopćenju kabineta predsjednika, Pahor je Stančića zamolio da Junckeru prenese da Slovenija očekuje potvrdu EK-a da još smatra da je granica Slovenije i Hrvatske definirana presudom arbitara iz prošle godine.

“Poziv predsjednika EK-a Junckera objema državama da budu odgovorne za taj problem i da ga riješe Slovenija shvata kao poziv da se riješi pitanje provođenja, a ne kao pitanje da se granica tek odredi”, navodi se u saopćenju koje prenose mediji u Sloveniji.

Izvor: Agencije