Turska: Nema neslaganja između nas i Rusije

Turska je prije dvije sedmice lansirala operaciju 'Maslinova grančica', čija su meta kurdske snage YPG-a u Afrinu (Anadolija)

Turska i Rusija nemaju neslaganja o kopnenoj i zračnoj ofanzivi Ankare na sjevernu sirijsku regiju Afrin, a dvije države u kontaktu su vezano za operaciju, rekao je turski ministar vanjskih poslova.

Turska je prije dvije sedmice lansirala operaciju “Maslinova grančica”, čija su meta kurdske snage YPG-a u Afrinu. Time je otvorila novi front u sedmogodišnjem sirijskom ratu, podsjeća agencija Hina.

Rusija je glavni pristalica sirijskog predsjednika Bashara al-Assada, dok mu se Ankara protivi i podržava pobunjenike koje se bore protiv njegovih snaga.

“Nemamo neslaganja s Rusijom. Nastavljamo međusobne kontakte”, rekao je turski ministar Mevlut Cavusoglu u razgovoru za TGRT Haber na upit o mogućim tenzijama s Moskvom u vezi s Afrinom.

“Moramo se na vrijeme informisati, pogotovo o zračnim napadima i razvoju događaja na terenu. Uživo ih obavještavamo, ili unaprijed”, dodao je premijer.

Posmatračke tačke

Naglasio je da su turske snage dovršile izgradnju šeste posmatračke tačke u sirijskoj regiji Idlib.

Prema sporazumu koji je postigla s Teheranom i Moskvom kako bi se smanjili sukobi između provladinih snaga i većinom pobunjenika na sjeveroistoku Sirije, Ankara je pristala uspostaviti 12 takvih tačaka u Idlibu i susjednim provincijama.

No, “deeskalacija” nasilja koje su trebali pratiti nije se nastavila. Sirijska je vojska u decembru, uz pomoć paravojski koje podržava Iran i zračnu pomoć Rusa, pokrenula veliku ofanzivu na provinciju Idlib.

To je jedno od posljednjih uporišta protivnika Assada, koji su protjerani iz većine područja u Siriji nakon što se Rusija 2015. pridružila ratu na strani Vlade u Damasku.

Izvor: Agencije