EU razmatra većinsko glasanje umjesto jednoglasnog

Ursula von der Leyen kaže da će trebati godine da se njemačke oružane snage vrate nekadašnjim standardima (EPA)
Ursula von der Leyen kaže da će trebati godine da se njemačke oružane snage vrate nekadašnjim standardima (EPA)

Evropska unija razmatra donošenje vanjskopolitičkih odluka putem većinskog glasanja, umjesto traženja jednoglasnog sporazuma svih država članica, izjavila je njemačka ministrica odbrane Ursula von der Leyen.

“Razmišljamo o eventualnom prebacivanju na većinsko glasanje u diplomatskim i vanjskopolitičkim pitanjima, kako bismo odgovorili na krize i progovorili jednim glasom, evropskim glasom”, izjavila je ona na njemačkom simpoziju u London School of Economics.

“Tako da vas ne može blokirati jedna zemlja koja ne želi da učinite bilo šta u pravcu onoga što Evropa želi kazati”, istaknula je njemačka ministrica.

Govoreći o njemačkim ulaganjima u vojsku, koja su drastično smanjena nakon kraja Hladnog rata, ali su ponovo buknula nakon ruske aneksije ukrajinske regije Krim u 2014. godini, Von der Leyen je kazala da će trebati godine da se njemačke oružane snage vrate nekadašnjim standardima.

“Kompletan proces modernizacije potrajat će godinama u Njemačkoj, a također i u mnogim zemljama. To je ono o čemu raspravljamo”, kazala je.

Ruski hakerski napadi

U izvještaju njemačkog Ministarstva odbrane ove sedmice ustanovljeno je da je manje od polovine podmornica, borbenih aviona i ostalog ključnog naoružanja spremno za upotrebu.

Upitana o izvještajima njemačkih medija o cyber napadu koji je pokrenula ruska hakerska grupa APT28, Von der Leyen je odbila komentirati.

U izvještajima se navodi da je grupa, koja je već napala njemački Parlament u 2015. godine, uspjela ukrasti podatke od ministarstava vanjskih poslova i odbrane u posljednjem hakiranju.

Njemačke vlasti potvrdile su da istražuju cyber napad koji je pogodio Vladine kompjuterske mreže, ali su saopćile da je incident stavljen pod kontrolu, prenosi Reuters.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO