Azijski pasoši najmoćniji na svijetu, balkanski ‘razbacani’ po listi

Singapur je preuzeo vodstvo i postao prva azijska država na vrhu liste najmoćnijih pasoša (EPA)

Južna Koreja i Singapur imaju najmoćnije pasoše na svijetu i njihovi vlasnici mogu bez vize putovati u 162 države svijeta, pokazalo je posljednje istraživanje organizacija Passport Index.

Najbolje plasirana država iz regije je Slovenija, koja se nalazi na 10. mjestu, a vlasnici ovog pasoša bez vize (ili da je dobiju u državi dolaska bez problema) mogu putovati u 153 države svijeta.

Deseto mjesto dijele Slovenija, Poljska, Litvanija, Slovačka i Latvija.

Pasoš Bosne i Hercegovine na 45. mjestu

Pet mjesta niže je Hrvatska, čiji državljani, kao i državljani Čilea i Brazila, mogu putovati u 148 država svijeta a da ne razmišljaju o vizama.

Na 37. mjestu Passport Indexa nalaze se Srbija, Tuvalu i Gvatemala.

Vlasnici ovih pasoša mogu bez viza putovati u 116 država svijeta.

Makedonija je na 38. mjestu, zajedno s Tongom (112 država), Crna Gora je na 42. mjestu, kao i Maršalovi otoci (108 država).

Pasoš Bosne i Hercegovine je 45. “po jačini” na svijetu, kao i pasoš Palaua (103 države).

Singapur ispred Njemačke i Japana

Vlasnici albanskog pasoša (46. mjesto) bez viza mogu u 100 država svijeta, a Kosovo je na 86. mjestu (kao i Mijanmar) i pasoš vlasnicima donosi putovanje u 43 države bez viza.

Rang azijskih država je poboljšan 2017. godine, iako su evropske zemlje, na čelu s Njemačkom, tradicionalno dominirale na ljestvici najvrjednijih pasoša.

Krajem prošle godine Singapur je preuzeo vodstvo i postao prva azijska država ikada na vrhu liste najmoćnijih pasoša na svijetu, ali je Njemačka do decembra 2017. godine uspjela uhvatiti korak, mada ne zadugo, navodi Passport Index.

Do nedavnih promjena došlo je uglavnom jer je Uzbekistan odobrio bezvizni režim Južnoj Koreji i Singapuru, ali i zbog promjena vizne politike Somalije.

Na drugom mjestu na listi su Japan i Njemačka, čiji državljani mogu putovati u 161 državu.

Afganistan na začelju

Treće mjesto dijele Danska, Švedska, Finska, Italija, Francuska i Španija, četvrto Luksemburg, Norveška, Holandija, Belgija, Austrija, Portugal i Velika Britanija, a peto Švicarska, Irska, SAD i Kanada.

U prvih 10 mjesta su i grčki, češki, mađarski i poljski pasoš.

Posljednje mjesto na listi zauzeo je pasoš Afganistana, čiji vlasnici mogu putovati u samo 26 država svijeta bez vize ili da je dobiju po dolasku.

Izvor: Agencije