Washington zabrinut zbog bombardiranja u Siriji

Na sastanku Vijeća sigurnosti UN-a 24. februara usvojena je Rezolucija 2401, koja poziva na jednomjesečni prekid vatre u Siriji (EPA)

Američki State department saopštio je da je “veoma zabrinut” zbog bombardovanja koja sirijska Vlada izvodi u regionu Istočne Gute, pobunjeničke enklave istočno od Damaska, u kojima je, prema podacima Sirijske opservatorije za ljudska prava, od nedelje stradalo 250 ljudi.

“Nasilje mora odmah prestati”, rekla je portparolka Headher Nauert i osudila “taktiku” sirijskog predsednika Bashara al-Assada “opkoli i izgladni”.

Prema njenim rečima, Vašington je “veoma zabrinut” zbog “veoma obespokojavajućih” bombardovanja.

Poginulo 250 osoba

Prema podacima Opservatorije, u bombardovanju Istočne Gute poginulo je najmanje 106 civila.

To, prema toj nevladinoj organizaciji, broj mrtvih u poslednjem pobunjeničkom uporištu u blizini Damaska od nedelje povećava na 250.

U nedelju je život izgubilo 17 osoba, a u ponedeljak 127.

Prema podacima Ujedinjenih nacija, u poslednjih 48 sati u Istočnoj Guti je bombardovano šest bolnica, od kojih tri više ne rade.

Izvor: Agencije


Povezane

Desetine osoba poginule su u novim napadima na Istočnu Ghoutu, enklavu u blizini Damaska pod kontrolom sirijske opozicije. U intenzivnom bombardovanju ruskih i sirijskih snaga od nedjjelje, broj mrtvih porastao je na 180. Više detalja iz Bejruta donosi Zeina Khodr.

Published On 20 Feb 2018
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO